Revbensspjäll är den perfekta utflyktsmaten. Lika god varm som kall och underbart oljig och salt. Inget är som en varm sommardag när man biter och sliter i den salta biten medan fingrarna glänser av klibbig marinad och olja.
I vårt recept använder vi oss av torkat sojaprotein. Det är lätt hitta och håller länge i skafferiet. Så vårt tips är att alltid ha ett kilo torr sojaprotein i skafferiet.
Ingredienser:
125 g | Sojafiléer (Goodsoy) |
0,75 dl | Rapsolja |
0,5 dl | Ljus sojasås |
1 tsk | Ingefära |
0,5 tsk | Sesamolja |
2 klyftor | Vitlök |
0,5 dl | Barbequesås |
2 msk | Koncentrat apelsinjuice |
Coleslaw:
1,5 dl | Majonäs |
3 dl | Riven vitkål |
2 dl | Riven morot |
1 nypa | Svartpeppar |
Gör så här:
Koka upp sojaproteinet tills det svällt upp och är mjukt rakt igenom. Låt sojafiléerna svalna innan du pressar ur så mycket vatten du bara kan ur dem. Blanda sedan till marinaden av olja, sojasås, ingefära och sesamolja. Pressa eller riv ned vitlöken i marinaden.
Låt sojafiléerna marinera i minst 30 minuter. Under tiden river du morötter och vitkål. Vänd ned i majonäsen och krydda med svartpeppar efter smak.
Lägg ut de marinerade sojafiléerna på bakplåtspapper på en plåt. Låt tillagas i 225 grader i 40 minuter (vi använder gasugn och som Victoria skriver i kommentarerna kan det vara bra att tillaga på lägre grad om du har elugn). Vänd på filéerna efter halva tiden. När filéerna inte längre är blöta utan krispiga till ytan penslar du ovansidan med en blandning av apelsinjuice och barbequesås. Låt grillas i ugnen i ca 10 minuter och pensla andra sidan. Låt dem grillas 10 minuter till och låt sedan revbensspjällen svalna i 10 minuter.
Servera och ät direkt eller låt dem svalna helt innan du förvarar dem i tillsluten förpackning i kylen för framtida njutning.
8 åsikter
Victoria says:
maj 30, 2011
Testade att göra det här receptet nyss faktiskt. Riktigt trevligt! Lite omständigt, och tyvärr blev mina väldigt brända. Men om man lyckas peta bort det brända så var det sjukt gott!
Nästa gång ska jag ha en lägre temperatur i ugnen, tror att 225 grader är alldeles för varmt.
Helgmat för veganer | copy is right says:
jan 2, 2012
[…] och senap). Man kan göra en vegetarisk Janssons Frestelse (som den här, med havregrädde). Revbensspjäll á la Jesper, kokt potatis och Fry’s Bread Rolls var också goda att ha […]
Olga says:
feb 13, 2012
Mina blev också lite brända, jag tror det är elugnen som gör det 🙂
Tack för ett jättebra recept, jag har översatt det på min sida:
vegetarianberlin.tk Kika gärna in, jag har bland annat ett recept på vegansk kalkon som jag tänker att ni kanske skulle ha kul med 🙂
Tack också för en underbar sida, den är som en dröm!
Lars says:
Dec 3, 2013
Najs! Jag läste kommentarerna innan och körde elugnen på mellan 175-200 grader. Första försöket, inget blev bränt och det smakade finfint! Skall nog koka upp filéerna i saltat vatten nästa gång dock.
Påskbord, julbord och midsommarbords-special | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. says:
apr 30, 2014
[…] Revbensspjäll […]
Anna says:
maj 16, 2014
Jag testade detta idag och OH. MY. GOD! Så jävla gott! Jag hade inga sojafiléer hemma men däremot ganska rejäla sojagrytbitar som jag tog istället och gjorde grillspett av. Funkade prima! Det blev så jävla köttlikt! Fantastiskt. Marinaden var väldigt bra också. Jag la till lite chipotlepasta, vilket blev gott. Kommer nog lägga i mer nästa gång för mer sting. Jag kommer göra detta många gånger i sommar! Tack för ett superbra recept!
Frida says:
Dec 6, 2015
Gud vad gott det verkar! Tror du det går att göra på seitan, quorn eller liknande? Är allergisk mot soja 🙁
Vardagsmatad says:
Dec 6, 2015
Det bör vara torrprodukter av något slag som drar åt sig av marinaden ordentligt och sedan torkas ut i ugnen. Men det finns ju också av vete t.ex. på vegshop.se. De funkar lika bra.