Det är en ren konstform att arbeta med seitan. Ibland kan seitan bli väldigt gummiaktigt eller svampigt. I detta recept försöker vi motverka detta i tre steg (rismjöl, bankning och sjudning på låg värme).

Vegetarisk kyckling är perfekt att ha hemma liggandes i kylen och passar i många recept. Detta recept är också enkelt att fördubbla flera gånger om för den som känner att storkok lockar. Dock bör det sägas att gluten kan vara väldigt arbetsamt att handskas med. Gör därför gärna degen i flera portioner om du fördubblar receptet.

Ingredienser:

1,5 dl Glutenmjöl
2 msk Rismjöl
1 msk Vetemjöl
0,5-1 tsk Vitlökspulver
1 tärning Grönsaksbuljong
10 st Krossade fänkålsfrön
2 dl Vatten

Buljong:

4 dl Vatten
1 tärning Grönsaksbuljong
0,5 dl Bjäst (Jästflingor)
1 msk Valfria örter

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Och koka upp hälften av vätskan i en vattenkokare eller i kastrull. Blanda det varma vattnet med buljong och fänkolsfröna tills buljongen löst upp sig helt. Blanda sedan ned det kalla vattnet så att vätskan inte längre är varm.

Vänd ned vätskan i de torra ingredienserna med en gaffel. Degen skall inte vara för vattning men heller inte fastna på fingrarna – klibbig, fin och blank. Knåda degen kraftigt i fem minuter så att glutenet får bilda fina långa strängar i degen. Låt den sedan vila i 15 minuter.

Blanda ingredienserna till buljongen och låt den sjuda upp. Skär upp degen i tre lika stora delar. Pudra varje del i lite mjöl och lägg degen i ett dubbelvikt ark gladpack. Banka degbitarna med en kötthammare eller kavel tills de blivit ca 0.5 cm tjocka. Och låt dem sedan vila på en tallrik tills buljongen kokat upp.

Låt filéerna sjuda på låg värme i ca. 45  minuter medan du vänder om med jämna mellanrum så att ingen bit fastnar i botten. Buljongen får inte koka men måste sjuda så var noga med att se till kastrullen då och då.

Låt filéerna svalna på en tallrik. De håller i upp till en vecka i kylskåp men är godare ju tidigare du äter dem. De kan med fördel vändas i lite mjöl och stekas i panna tillsammans med salt, svartpeppar och lite citron tills de fått en krispig yta. Eller strimlas tunt för användning i wok eller sallad.

Etiketter:

,