Det är en ren konstform att arbeta med seitan. Ibland kan seitan bli väldigt gummiaktigt eller svampigt. I detta recept försöker vi motverka detta i tre steg (rismjöl, bankning och sjudning på låg värme).
Vegetarisk kyckling är perfekt att ha hemma liggandes i kylen och passar i många recept. Detta recept är också enkelt att fördubbla flera gånger om för den som känner att storkok lockar. Dock bör det sägas att gluten kan vara väldigt arbetsamt att handskas med. Gör därför gärna degen i flera portioner om du fördubblar receptet.
Ingredienser:
1,5 dl | Glutenmjöl |
2 msk | Rismjöl |
1 msk | Vetemjöl |
0,5-1 tsk | Vitlökspulver |
1 tärning | Grönsaksbuljong |
10 st | Krossade fänkålsfrön |
2 dl | Vatten |
Buljong:
4 dl | Vatten |
1 tärning | Grönsaksbuljong |
0,5 dl | Bjäst (Jästflingor) |
1 msk | Valfria örter |
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Och koka upp hälften av vätskan i en vattenkokare eller i kastrull. Blanda det varma vattnet med buljong och fänkolsfröna tills buljongen löst upp sig helt. Blanda sedan ned det kalla vattnet så att vätskan inte längre är varm.
Vänd ned vätskan i de torra ingredienserna med en gaffel. Degen skall inte vara för vattning men heller inte fastna på fingrarna – klibbig, fin och blank. Knåda degen kraftigt i fem minuter så att glutenet får bilda fina långa strängar i degen. Låt den sedan vila i 15 minuter.
Blanda ingredienserna till buljongen och låt den sjuda upp. Skär upp degen i tre lika stora delar. Pudra varje del i lite mjöl och lägg degen i ett dubbelvikt ark gladpack. Banka degbitarna med en kötthammare eller kavel tills de blivit ca 0.5 cm tjocka. Och låt dem sedan vila på en tallrik tills buljongen kokat upp.
Låt filéerna sjuda på låg värme i ca. 45 minuter medan du vänder om med jämna mellanrum så att ingen bit fastnar i botten. Buljongen får inte koka men måste sjuda så var noga med att se till kastrullen då och då.
Låt filéerna svalna på en tallrik. De håller i upp till en vecka i kylskåp men är godare ju tidigare du äter dem. De kan med fördel vändas i lite mjöl och stekas i panna tillsammans med salt, svartpeppar och lite citron tills de fått en krispig yta. Eller strimlas tunt för användning i wok eller sallad.
17 åsikter
Per says:
apr 24, 2011
Tips på marinad till detta?
Och förresten, när ni sjuder, ska bitarna vara helt täckta av vätska? Tycker att det är så liten mängd buljong. När jag gjorde seitan på tradionellt sätt sist så hade jag en kastrull full med buljong mer eller mindre.
admin says:
apr 25, 2011
När vi sjuder är är filéerna till en början precis täckta av buljongen. Men allt under tiden så suger filéerna åt sig och vattnet dunstar. Det gör ingenting om buljongen inte täcker filéerna i slutet av tiden de sjuder. Se till att hela tiden vända på filéerna bara.
Olivia says:
apr 26, 2011
Åh, ser ju urläckra ut, vi måste pröva!
Vic says:
maj 17, 2011
Hej!
Kan man göra det här på något vis fast med traditionellt gjort seitan? Gjorde det för första gången för någon dag sedan och skulle vilja hitta ett sätt att få dem att smaka lite mer… Något tips? 🙂
admin says:
maj 30, 2011
Hej VIC!
Seitan gjord på traditionellt vis bör helst marineras rätt länge. Vi föredrar att göra seitan på modernt vis just för att det är så lätt att smaksätta och leka med konsistensen. Vårt tips är att dela i små bitar, marinera länge och stek på hög värme utan att snåla med matfettet.
Rob says:
Nov 8, 2011
Hej
Är 1.5 dl glutenmjöl korrekt? Blir det en deg av det? 1.5l?
Verkar iaf va ett bra recept!
admin says:
Nov 9, 2011
Det blir en alldeles utmärkt deg av 1,5 dl gluten. Lagom till en middag för 2 hungriga personer.
Veg says:
jun 28, 2012
Vad menas med glutenmjöl? Finns det något som bara heter glutenbröd? 🙂
Är ny på detta!
admin says:
jun 28, 2012
Hej Veg!
Glutenmjöl är alltså ett mjöl på endast gluten, dvs. veteprotein. Ofta används det på bagerier för att tillsätta extra gluten i bröd. Vi har tidigare skrivit om hur man får tag på det och var det är billigast: http://www.vardagsmatad.se/2011/08/08/tips-glutenmjol-fran-tyskland/
Mvh Vardagsmatad.
jakob says:
sep 3, 2012
Bjäst – Jästflingor. HIttar inte det nånstans i min stad. Vad är dess funktion i marinaden? Kan ersättas med..?
admin says:
sep 3, 2012
Det är främst en smaksättare. Det går bra att utesluta men många av oss som flingjäst-ätare har vuxit oss smått beroende. Det finns flera webbutiker där man kan beställa bjäst. T.ex. http://veganlife.se/product.html/engevita-naringsjastflingor?category_id=24
Leni Lund says:
Nov 5, 2012
kanonfina recept,är 50% vegetarian,och har 3 personer i familjen som är laktovegetarianer.har i över 60 år varit köttätare,men försöker att gå mer och mer över till vegetariskt.ska bjyda på min första julmiddag,så jag ligger i hårdträning. Era recept är till stor hjälp för mig, så tack ännu en gång för recepten.
Melissa says:
mar 14, 2013
Hejsan! Om man är lite känslig för ris, då i rismjölet, skulle det gå bra att byta ut detta mot t.ex sojamjöl eller annan mjöl?
Hälsningar,
Melissa
admin says:
apr 10, 2013
Man kan med fördel byta detta mot t.ex. kikärtsmjöl eller sojamjöl.
Marija says:
maj 12, 2014
I vissa recept används varmt vatten. Har ni koll på om och hur vattentemperatur påverkar slutresultatet?
Vardagsmatad says:
maj 12, 2014
Hej Marija. När vi använder varmt vatten är det oftast för att lösa upp buljong och kryddor. Då brukar vi ofta låta vattnet kylas ned eller blanda ut med hälften kallt vatten innan vi blandar ned det tillsammans med glutenmjöl. Varmt vatten gör att glutenet binder sig och det blir svårt att knåda en ordentlig deg om man använder för varmt vatten.
Michaela says:
sep 15, 2014
Jag gjorde dessa kycklingfiléer och de var verkligen supergoda! Godare än vad jag någonsin hade vågat tro!
Men så hade jag en fantastisk marinad, panering och dipsås som jag vill dela med mig av.
Marinad
1/2 dl rapsolja
1 gul hackad gul lök.
2 msk sesamolja
1 1/2 dl hackad koriander
1 1/2 dl hackad mynta
1 tsk hackad chili
1-2 dl vatten.
1 msk misopasta.
Salt
Lägg allt i en matberedare så att det blir väl finhackat. Marinera kycklingbitarna någon timma.
Panering
2,25 dl mjöl
2 noriblad, rivet/klippt/krossat i små, små bitar.
1,5 dl vita sesamfrön.
1/2 tsk röd chili, finhackad.
1/2 tsk salt
Blanda allt. Vänd sedan kycklingbitarna i paneringen och stek länge på inte allt för hög värme en ganska lång stund för att få det riktigt knaprigt.
Sås/dip
1,5 dl risvinäger
2 dl socker
1 dl hackad koriander
1 dl hackad mynta
1 dl hackad sötstark basilika
1/2 dl limejuice
Finhackad röd chili efter smak.
Mixa allt i en matberedare.
Ät och njut! Jag bjöd på det på ett knytkalas, och kycklingbitarna var lika goda kalla som varma!