Fläsk är en viktig komponent i traditionell svensk husmanskost. Att ha ett bra vegetariskt alternativ är därför guld värt för oss håller både djur, natur och husmanskost kärt. Detta recept bygger på gluten, så kallat seitan. Seitan har ibland en tendens att bli väldigt gummiaktigt eller svampigt. I detta recept försöker vi motverka detta genom tre steg; rismjöl, bankning och sjudning på låg värme.

Ingredienser:

1,5 dl Glutenmjöl
2 msk Rismjöl
1 msk Vetemjöl
0,5 tsk Vitlökspulver
1 tärning Grönsaksbuljong
0,5 tsk Vitpeppar
1 krm Paprikapulver
1 msk Tomatketchup
1,6 dl Vatten

Buljong:

4 dl Vatten
1 tärning Grönsaksbuljong
1 msk Vegetarisk worchestersås
0,5 tsk vitpeppar

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Och koka upp hälften av vätskan i en vattenkokare eller i kastrull. Blanda det varma vattnet med buljong och ketchup tills den löst upp sig helt. Blanda sedan ned det kalla vattnet så att vätskan inte längre är varm.

Vänd ned vätskan i de torra ingredienserna med en gaffel. Degen skall inte vara för vattning men heller inte fastna på fingrarna, liknande gummikonsistens. Knåda degen kraftigt i fem minuter så att glutenet får bilda fina långa strängar i degen. Låt den sedan vila i 15 minuter.

Blanda ingredienserna till buljongen och låt den sjuda upp. Skär upp degen i tre lika stora delar. Pudra varje del i lite mjöl och lägg degen i ett dubbelvikt ark gladpack. Banka degbitarna med en kötthammare eller kavel tills de blivit ca 0.5-1 cm tjocka. Och låt dem sedan vila på en tallrik tills buljongen kokat upp.

Låt filéerna sjuda på låg värme i ca. 45  minuter medan du vänder om med jämna mellanrum så att ingen bit fastnar i botten. Buljongen får inte koka men måste sjuda så var noga med att se till kastrullen då och då.

Låt filéerna svalna på en tallrik. De håller i upp till en vecka i kylskåp men är godare ju tidigare du äter dem. Vi brukar panera dem i sojagrädde och panering och sedan steka tills de blir gyllenbruka och krispiga. Men de fungerar lika bra att skära i bitar för användning i grytor eller wok. Smaklig måltid!

Etiketter:

, , ,