I vuxen ålder är det inte helt ovanligt att stöta på den ena skräckhistorien efter den andra om skolmaten från sin ungdom. Men vi viftar bort sådana skrönor. Faktum är att vi har tämligen goda minnen av skolmaten. Och godaste minnena har vi från fiskrätterna. Mandeltorsk, fiskgryta med hela tomater och sist men inte minst fiskgratäng med dill och gräslök.

I vår fiskgratäng använder vi tofu. Tofu, som är gjort på sojabönor som mixas och sedan ystas, är både proteinrikt och gott. Och det är roligt att laga med eftersom det tar åt sig smak från övriga ingredienser så bra.

Ingredienser:

300-400 gram Fast tofu
5 dl Havregrädde
1-1,5 msk Vetemjöl
1/2 st Purjolök
1 & 1/2 st Buljongtärning
1 tsk Citronsaft
1 burk Tångkaviar
1 msk Torkad dill
0,5 kruka Gräslök
1 nypa Svart- & vitpeppar

Potatismos:

1 kilo Kokpotatis
2 tsk Salt
1 tsk Vitpeppar
50 gram Margarin
1 dl Grädde

Gör så här:

Börja med att skala skiva upp och sätt potatisen på kokning. Skiva sedan upp tofublocken i 1,5 cm tjocka skivor. Pressa dessa mellan kökshanddukar eller hushållspapper så att det mesta av vattnet de legat förpackade i försvinner. Skär sedan strimlor i tofun, men inte hela vägen igenom. Skär så tunna strimlor du bara vågar för att tofuskivorna skall hålla ihop. Placera skivorna sedan i botten på en ugnsform.

Strimla purjolök medan du värmer upp buljongen i havregrädde på medelvärme, och blanda sedan ned i såsen. Spar en halv deciliter grädde att röra ut vetemjölet i för redning. Krydda såsen med citron, peppar, dill och gräslök när buljongen löst upp sig. Rör sedan ned redningen och rör om medan såsen kokar upp. När du är nöjd med kryddning rör du ned tångkaviar och ställer av såsen från värmen.

När potatisen är mjuk slår du av vattnet. Mosa potatisen tillsammans med grädde och margarin. Smaka av med kryddor och portionera ut potatismoset längs kanten på ugnsformen. Häll sedan såsen över tofun så att den täcks och potatisen bildar en mur runt såsen.

Tillaga gratängen på 225 grader tills såsen bubblar fint och potatismoset fått en fin gyllenbrun yta. Låt svalna i fem till tio minuter innan du serverar. Gratängen håller i kylen i upp till en vecka även om den aldrig räcker så långt hemma hos oss.

Etiketter:

, , ,