I vuxen ålder är det inte helt ovanligt att stöta på den ena skräckhistorien efter den andra om skolmaten från sin ungdom. Men vi viftar bort sådana skrönor. Faktum är att vi har tämligen goda minnen av skolmaten. Och godaste minnena har vi från fiskrätterna. Mandeltorsk, fiskgryta med hela tomater och sist men inte minst fiskgratäng med dill och gräslök.
I vår fiskgratäng använder vi tofu. Tofu, som är gjort på sojabönor som mixas och sedan ystas, är både proteinrikt och gott. Och det är roligt att laga med eftersom det tar åt sig smak från övriga ingredienser så bra.
Ingredienser:
300-400 gram | Fast tofu |
5 dl | Havregrädde |
1-1,5 msk | Vetemjöl |
1/2 st | Purjolök |
1 & 1/2 st | Buljongtärning |
1 tsk | Citronsaft |
1 burk | Tångkaviar |
1 msk | Torkad dill |
0,5 kruka | Gräslök |
1 nypa | Svart- & vitpeppar |
Potatismos:
1 kilo | Kokpotatis |
2 tsk | Salt |
1 tsk | Vitpeppar |
50 gram | Margarin |
1 dl | Grädde |
Gör så här:
Börja med att skala skiva upp och sätt potatisen på kokning. Skiva sedan upp tofublocken i 1,5 cm tjocka skivor. Pressa dessa mellan kökshanddukar eller hushållspapper så att det mesta av vattnet de legat förpackade i försvinner. Skär sedan strimlor i tofun, men inte hela vägen igenom. Skär så tunna strimlor du bara vågar för att tofuskivorna skall hålla ihop. Placera skivorna sedan i botten på en ugnsform.
Strimla purjolök medan du värmer upp buljongen i havregrädde på medelvärme, och blanda sedan ned i såsen. Spar en halv deciliter grädde att röra ut vetemjölet i för redning. Krydda såsen med citron, peppar, dill och gräslök när buljongen löst upp sig. Rör sedan ned redningen och rör om medan såsen kokar upp. När du är nöjd med kryddning rör du ned tångkaviar och ställer av såsen från värmen.
När potatisen är mjuk slår du av vattnet. Mosa potatisen tillsammans med grädde och margarin. Smaka av med kryddor och portionera ut potatismoset längs kanten på ugnsformen. Häll sedan såsen över tofun så att den täcks och potatisen bildar en mur runt såsen.
Tillaga gratängen på 225 grader tills såsen bubblar fint och potatismoset fått en fin gyllenbrun yta. Låt svalna i fem till tio minuter innan du serverar. Gratängen håller i kylen i upp till en vecka även om den aldrig räcker så långt hemma hos oss.
14 åsikter
Anna says:
Nov 21, 2011
Tack för ett helt underbart gott recept
Erik says:
feb 3, 2012
Detta skall testas ikväll, återkommer med recension!
thuthi says:
jan 23, 2013
Älskar när man har med en ingrediens som inte återfinns i beskrivningen. Purjolöken är hackad, men vart ska den?! 🙂 Hur som helst är den skitgod.
Mikaela says:
mar 14, 2014
”Strimla purjolök medan du värmer upp buljongen i havregrädde på medelvärme, och blanda sedan ned i såsen.”
i såsen, tror jag! 🙂
Matt – vecka 15 | Magnolia says:
apr 9, 2013
[…] pesto eller gör egen. Komplettera gärna med mer rostade solrosfrön eller rostade nötter. Onsdag Fiskgratäng på tofu Torsdag Majsbiffar med marockansk bulgur Fredag Kantarellrisotto Servera med en sallad Lördag […]
Beyond Eternity says:
apr 11, 2013
Supergott…om det inte vore för tofun 🙁 Jag har så svårt för tofu, så jag undrar om någon har förslag på alternativ till tofu i denna annars jätte-god ’fisk-gratäng’.
Edward says:
feb 7, 2014
Go mat. Tack! Ökade mängden citronsaft andra gången och rev ner lite citronskal. Tyckte att det blev extra fräscht och gött.
Världens godaste gratäng! | Helen Alfvegren says:
feb 18, 2014
[…] bra pris på Goodstore nu om du är sugen på att testa!) och kanske alldeles särskilt för deras tofugratäng. Tror att det har att göra med att jag hade en burk tångkaviar hemma som är så gott, för jag […]
Mia says:
Nov 5, 2014
Jag som har saknat fiskrätter sen jag blev vegetarian måste bara testa detta, tack för receptet 🙂
Camilla says:
aug 4, 2015
Men oj vad god denna var!!! Så glad att jag hittat hit & provade detta recept:)
Elias says:
Nov 8, 2016
Vad kan man byta ut vetemjölet mot om man inte tål gluten?
Ronja says:
Dec 3, 2016
Den här är så god. Dock så fuskar jag lite och använder fiskbuljong. Gör ju tyvärr att den inte blir vegansk. Vad har andra använt för buljong?
Fanny says:
jun 7, 2017
Ronja, använd grönsaksbuljong, lantbuljong? Brukar va vegansk.
Emma says:
Dec 11, 2016
Såååååå underbart gott. Gjorde en hel form (halvt recept) och åt ändå hela. Trots att jag var mätt efter typ halva…. TACK för detta recept!