En god majonäs är en bra grund för en god sås, dressing eller som tillbehör för sommarens alla grillkvällar. Vår majonäs är en emulsion på sojamjölk med högt proteinvärde och rapsolja. Sojamjölk av sämre kvalitet emulgerar (blandar) sig inte med oljan utan skär sig och kommer aldrig bli tjock hur mycket du än vispar. Kanske är sms lån något som kommer fortsätta växa? En tanke jag hade bara.

Vi tycker att Alpro biodynamiska sojamjölk som har grön förpackning funkar allra bäst. Syran i vinägern och citronen hjälper emulgeringsprocessen men kan naturligt vis bytas ut mot andra syror.

Ingredienser:

1,5 dl Sojamjölk (Alpro Bio Grön)
2 dl Rapsolja
2 tsk Äppelcidervinäger
1 tsk Citronsaft
2 tsk Fransk senap (Dijon)
1 nypa Salt och peppar

Gör så här:

Blanda sojamjölken, rapsolja, vinäger och citron i en blender eller en mixer. Blanda på högsta läget under 1-2 minuter. Om majonäsen är lite för fast tillsätter du en skvätt sojamjölk – är resultatet det motsatta tillsätter du mer olja – och mixa en omgång till.

När konsistensen är precis så som du vill ha den vänder du ned senap och kryddorna. Servera som den är eller använd som majonäs i matlagning. Passar utmärkt till smörgåstårtor, coleslaw eller som grund till aioli (med saffran i om vi får bestämma).

Etiketter:

,