En god majonäs är en bra grund för en god sås, dressing eller som tillbehör för sommarens alla grillkvällar. Vår majonäs är en emulsion på sojamjölk med högt proteinvärde och rapsolja. Sojamjölk av sämre kvalitet emulgerar (blandar) sig inte med oljan utan skär sig och kommer aldrig bli tjock hur mycket du än vispar. Kanske är sms lån något som kommer fortsätta växa? En tanke jag hade bara.
Vi tycker att Alpro biodynamiska sojamjölk som har grön förpackning funkar allra bäst. Syran i vinägern och citronen hjälper emulgeringsprocessen men kan naturligt vis bytas ut mot andra syror.
Ingredienser:
1,5 dl | Sojamjölk (Alpro Bio Grön) |
2 dl | Rapsolja |
2 tsk | Äppelcidervinäger |
1 tsk | Citronsaft |
2 tsk | Fransk senap (Dijon) |
1 nypa | Salt och peppar |
Gör så här:
Blanda sojamjölken, rapsolja, vinäger och citron i en blender eller en mixer. Blanda på högsta läget under 1-2 minuter. Om majonäsen är lite för fast tillsätter du en skvätt sojamjölk – är resultatet det motsatta tillsätter du mer olja – och mixa en omgång till.
När konsistensen är precis så som du vill ha den vänder du ned senap och kryddorna. Servera som den är eller använd som majonäs i matlagning. Passar utmärkt till smörgåstårtor, coleslaw eller som grund till aioli (med saffran i om vi får bestämma).
10 åsikter
Linda says:
Dec 15, 2011
Har alltid gillar Fransk senap, men kan hitta den i butikerna längre! Har den utgått? Nån som vet?
admin says:
Dec 15, 2011
Hej Linda! Det brukar alltid finnas fransk Dijon-senap i de butiker vi har tillgång till. Oftast säljs denna variant: http://cl.ly/2H1S2h141V3g3f130C1Z
Jeanette says:
sep 14, 2012
dijon finns i alla affärer..en glasburk.
Tempeh av gula ärtor och tempehburgare | Fermenteringsfixeringen says:
mar 3, 2013
[…] kan en ju variera i oändlighet. En klassisk hamburgerdressing gör du av sojamajonäs (eller annan äggfri majonäs), ketchup och […]
ida says:
Dec 18, 2013
Biodynamisk? Det är ju inte särskilt veganvänligt… :/
admin says:
jan 3, 2014
Hej Ida. Vi håller med. Det finns minst sagt bisarra inslag av användning av animalier i viss biodynamisk odling. Det har varit svårt att hitta information efter 2010 om hur Alpro ser på biodynamsk farmning. Och idag har produkten ifråga bytt namn till Sojadryck Ekologisk & Sojadryck Ekologisk Osötad. De försäkrar också att inga animalier används i det direkta jordbruket där bönorna tas fram.
Mikaela Börjesson says:
jan 8, 2014
[…] majonnäs – http://veganen.blogspot.se/2012/01/aggfri-majonnas.html Äggfri majonnäs – http://www.vardagsmatad.se/2011/04/19/majonas-pa-soja/ Coleslaw – http://vegankocken.wordpress.com/2011/08/25/coleslaw/ Coleslaw […]
Länkar till burgare med coleslaw, vegan style | Mikaela Börjesson says:
jan 8, 2014
[…] majonnäs – http://veganen.blogspot.se/2012/01/aggfri-majonnas.html Äggfri majonnäs – http://www.vardagsmatad.se/2011/04/19/majonas-pa-soja/ Coleslaw – http://vegankocken.wordpress.com/2011/08/25/coleslaw/ Coleslaw […]
Mica says:
okt 6, 2014
hallå! kan inte äta sojamjölk. så provade med rismjölk… haha gick inte alls 😛 Något tips . kan man ha mandelmjölk tror du? eller får väl pröva mig fram..
Vardagsmatad says:
okt 6, 2014
Hej Mica! Vi har aldrig testat med något annat. Men det viktiga är att en emulsion skall kunna bildas och då har vi märkt att det är lättare ju högre proteinvärde mjölken har. Jag vet inte om ris-, havre- eller nötmjölk kan mäta sig med sojamjölk på det planet. Men hittar du någon lösning så tipsa oss gärna 🙂