I Sverige stöter vi oftast på seitan i form av Kinafärs, ”mock duck” eller ”mock chicken”. Antingen i asiatiska butiker eller på asiatiska restauranger. Men seitan går att variera på massor av spännande sätt.
Seitan är en deg av rent gluten som man traditionellt låter sjuda i en blandning av soja, alger och ingefära. Det är mycket tåligt och faller inte sönder lika lätt som t.ex. tofu eller sojakött vid matlagning. Perfekt att använda vid grillning, wok, grytor och som pålägg.
I denna studiecirkel lär vi oss grunderna i hur man lagar seitan från glutenmjöl samt lagar till en middag baserad på seitan. Vi får även lära oss om seitans kulturhistoria samt en kort näringslära.
Tid och plats
Cirkeln äger rum 22 maj kl 13-17 i NBV:s lokaler på Bergsunds strand 43 i Stockholm. Vi avslutar med att äta middag tillsammans. Kostnad: 65 kr. Det finns plats för 12 deltagare. Anmäl dig till cirkel@smmi.nu. Information om hur du betalar får du när du anmält dig. Anmälan gäller endast efter betalning.
5 åsikter
Fredrik says:
apr 21, 2011
Grymt bra idé! Hade gärna deltagit, om jag inte bott så långt ifrån Sthlm.
Tomas says:
apr 22, 2011
What he said
Johan Monument says:
apr 25, 2011
Snyggt”
Malte Lindstam says:
jul 18, 2011
Verkligen! Hur gick det med cirkeln?
admin says:
aug 8, 2011
Cirkeln var väldigt trevlig. Under middagens så diskuterade vi vilka andra matlagar-cirklar man skulle kunna ha i framtiden. Bakterieodlingar, tofu, tempeh och många fler idéer kom upp. Så håll ögonen öppna.