Jag minns en silvrig mojäng som stod högst upp i ett köksskåp under hela min uppväxt. Jag visste aldrig vad det var för något och vi använde den aldrig. Idag står den högst upp i mitt köksskåp men nu vet jag exakt vad det är för något och jag använder den ofta. Det är en pastamaskin.

Att göra egen pasta är både enkelt, roligt och billigt. Dessutom blir det fantastiskt gott och det är enkelt att variera med spenatpasta, potatispasta etc. I detta recept gör vi en enkel tagliatelle med en krämig ädelostsås och stekta kantareller till. Det går givetvis att kavla ut pastan för hand om man inte har en pastamaskin. Men vi rekommenderar starkt att köpa en. De är dessutom lätta att hitta i gott begagnat skick till en billig penning nu för tiden.

Ingredienser:

2 dl Durummjöl
1 dl Vatten
1 msk Olivolja
0,5 tsk Salt

Pastasås:

1 pkt Tofuline Creamy Spread Ädelostsmak
2,5 dl Havregrädde
0,5 träning Grönsaksbuljong
1 nypa Salt, vit- och svartpeppar
400 gram Kantareller

Gör så här:

Rör ned salt, olja och vatten i durummjölet, i en djup skål, med en gaffel. Tillsätt mer mjöl om så behövs tills degen är mjuk och smidig, men inte kladdig. Knåda degen hårt i ungefär 5 minuter tills den är blank och nästan gummiaktig. Slå in degen i plastfolie och lägg den i kylen för att vila i ca. 30 minuter.

Medan degen vilar värmer du upp buljongen i grädden tills den löst upp sig. Vänd ned creamy spread och blanda i kryddorna. Låt såsen stå på svag värme medan steker kantarellerna knapriga i margarin och mycket salt.

Kavla ut degen i pastamaskinen, eller för hand, tills den är lagom tunn att göra tagliatelle av. Gör ca. 15 cm långa tagliatelles och låt dem vila på en mjölad yta i 5 minuter medan du kokar upp rikligt med pastavatten. Tillsätt en nypa salt (bra pastavatten skall smaka ungefär lika salt som skärgårdsvatten) och lite olivolja i pastavattnen innan du försiktigt lägger ned din tagliatelle. Låt koka 1-3 minuter. Smaka av för att vara säker på att pastan kokat tillräkligt.

Servera pastan med lite sås i botten på tallriken och resten ovanpå pastan. Toppa med kantarellerna och lite nymalen svartpeppar.

Etiketter:

, ,