Skagenröra är en blandning av räkor, majonnäs och dill tillsammans med andra ingredienser som varierar efter smak och recept. Själv använder vi tofu, tångrom, dill och vår egna hemmagjorda majonäs. Inom svensk husmanskonst serveras skagenröra oftast som Toast Skagen. Men det funkar lika bra som pålägg eller tillbehör till t.ex. bakad potatis.
Ingredienser:
300 gram | Fast tofu |
2,5 dl | Majonäs |
1,5 dl | Alpro Yoghurt alt. Soyghurt |
1 burk | Tångkaviar |
1 st | Rödlök |
1/2 kruka | Dill |
1/2 tsk | Rökarom |
1 nypa | Salt och peppar |
Gör så här:
Skiva tofublocket i 2 cm tjocka skivor. Pressa dessa mellan kökshanddukar eller hushållspapper så att det mesta av vattnet de legat förpackade i försvinner. Hacka tofun i fina bitar.
Hacka rödlöken så fint du kan och blanda ned den tillsammans med majonäs, yoghurt och den hackade tofun i en skål. Rör om försiktigt så att inte tofun går sönder. Smaka av med dill, tångkaviar, rökarom och kryddor.
Låt stå kylt i minst 30 minuter innan du serverar så att tofun hinner få smak av de övriga ingredienserna. Fantastiskt god att servera i avocadohalvor eller som pålägg på en smörgås till en kall lättöl en varm sommardag.
4 åsikter
Malte Lindstam says:
jul 18, 2011
Coop Xtras majonäs är vegansk och rekommenderas för den som inte ids göra egen.
admin says:
aug 8, 2011
Det finns flera vegetabiliska majonäser ute i handeln. Själva har vi aldrig hittat någon som vi tycker är särskilt god. Så vi föredrar att göra vår egen som blir både billigare och (enligt oss) godare.
Vegetarisk och vegansk inspiration! | Two Green Spirits says:
apr 7, 2013
[…] Vardagsmatad – skagenröra på tofu tillsammans med egengjord majonäs på soja låter väl spännande? […]
Joao says:
feb 19, 2016
PJc4R: kul att du gillar’t! brkaur fe5 en del mail ockse5 med ff6rfre5gningar och smakre5d. e4r bara en glad amatf6r som gillar mat. ska ha dig i e5tanken ff6r framtida matlag de5. blir inga tv-program he4r inte! men jag har lite andra ide9er…som alltid. hehe.