För oss som är uppväxta i skärgården kommer sommaren alltid att vara förknippat med smak av dill, citron och havet. I boken “Husmanskost” från Allt om mat finns flera recept som vi under sommaren valt att tolka på vårt egna sätt.

Just detta recept är baserat på tofu, som med sin milda smak och förmåga att ta upp andra smaker passar utmärkt att använda istället för fisk. Tofu fungerar utmärkt att marinera, men vi har valt att istället ångkoka tofun i smaker som vi förknippar med havet.

Ingredienser:

300 gram Fast tofu
1 msk Kumbu
1 msk Smulat noriblad
1/2 st Buljongtärning
1 msk Tångkaviar
1 tsk Salt
2 tsk Noegg
1 dl Ströbröd

Remouladsås:

2,5 dl Majonäs
2 msk Smörgåsgurka
1 msk Kapris
0,5 tsk Cayennepeppar
0,5 st Gul lök

Gör så här:

Finhacka gul lök, smörgåsgurka och kapris. Blanda sedan med majonäsen och krydda med cayennepppar. Låt stå och dra i minst en timme i kylskåp.

Blanda en buljong av tångkaviar, salt, buljong och alger. Låt buljongen sjuda upp i en kastrull med ångkoksinsatts. Skär under tiden upp tofu i 0.5 cm tjocka skivor och pressa ur så mycket vätska som möjligt genom att linda in skivorna i hushållspapper eller en kökshandduk och pressa försiktigt med händerna.

Låt tofun ångkoka på svag värme i ca 30 minuter eller tills den fått tillräckligt med smak av buljongen. Låt tofun svalna av och pressa sedan åter igen ut överflödig vätska ur skivorna.

Blanda ut Noegg med 3 msk vatten. Har du inte Noegg kan du testa någon annan stärkelse eller avkok från oskalade linfrön. Vänd tofuskivorna i Noegg-lösningen och vänd sedan i ströbröd. Stek på medelvärme. Salta, peppra och pressa lite citron över de panerade skivorna medan de steks.

Servera med remouladsåsen och dillkokt färskpotatis.

Etiketter: