För oss som är uppväxta i skärgården kommer sommaren alltid att vara förknippat med smak av dill, citron och havet. I boken “Husmanskost” från Allt om mat finns flera recept som vi under sommaren valt att tolka på vårt egna sätt.
Just detta recept är baserat på tofu, som med sin milda smak och förmåga att ta upp andra smaker passar utmärkt att använda istället för fisk. Tofu fungerar utmärkt att marinera, men vi har valt att istället ångkoka tofun i smaker som vi förknippar med havet.
Ingredienser:
300 gram | Fast tofu |
1 msk | Kumbu |
1 msk | Smulat noriblad |
1/2 st | Buljongtärning |
1 msk | Tångkaviar |
1 tsk | Salt |
2 tsk | Noegg |
1 dl | Ströbröd |
Remouladsås:
2,5 dl | Majonäs |
2 msk | Smörgåsgurka |
1 msk | Kapris |
0,5 tsk | Cayennepeppar |
0,5 st | Gul lök |
Gör så här:
Finhacka gul lök, smörgåsgurka och kapris. Blanda sedan med majonäsen och krydda med cayennepppar. Låt stå och dra i minst en timme i kylskåp.
Blanda en buljong av tångkaviar, salt, buljong och alger. Låt buljongen sjuda upp i en kastrull med ångkoksinsatts. Skär under tiden upp tofu i 0.5 cm tjocka skivor och pressa ur så mycket vätska som möjligt genom att linda in skivorna i hushållspapper eller en kökshandduk och pressa försiktigt med händerna.
Låt tofun ångkoka på svag värme i ca 30 minuter eller tills den fått tillräckligt med smak av buljongen. Låt tofun svalna av och pressa sedan åter igen ut överflödig vätska ur skivorna.
Blanda ut Noegg med 3 msk vatten. Har du inte Noegg kan du testa någon annan stärkelse eller avkok från oskalade linfrön. Vänd tofuskivorna i Noegg-lösningen och vänd sedan i ströbröd. Stek på medelvärme. Salta, peppra och pressa lite citron över de panerade skivorna medan de steks.
Servera med remouladsåsen och dillkokt färskpotatis.
4 åsikter
Sprödpanerade tofufiléer á la mer | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. says:
sep 13, 2011
[…] husmanskostsbotaniserande fortsätter. I går upptäckte jag sidan Vardagsmatad som är något så ballt som en sida som har som koncept att försöka vegan- och/eller […]
Anna says:
sep 6, 2012
Det är programmet från Skolministeriet kanske kan vara något för er som trollar med alla möjliga recept 🙂 http://programchef.ur.se/annavgisslen Sprid det gärna till de ni tror skulle uppskatta det.
Jeanette says:
sep 15, 2012
jag fick inte fram havssmaken när jag ångade tofun..ska jag kanske lägga bitarna direkt vattnet och sjuda istället..det smakade bara panerat..jag fick trycka på mycket citron så att dottern skulle äta det..med mycket remoulad ..vad gjorde jag för fel?
admin says:
sep 16, 2012
Hej Jeanette!
Kryddor och smak är alltid lite klurigt. Vi ångkokar i en insatts till microvågsugn. Det gör att smakerna kanske håller sig kvar och blir lite mer intensiva. Men det kan också variera mycket utifrån vad man använder för alger. Ibland köper vi märken som ger ifrån sig mycket smak och ibland märken som ger ifrån sig mindre smak. Det handlar helt enkelt om att prova sig fram.
Vi måste passa på att tipsa om Astrid och Apornas panerade f*sk. Den säljs på välsorterade vego-butiker rung om i landet. Det är den bästa vi hittills stött på på marknaden och rekommenderar den varmt.
Smaklig måltid!