Alla kanske inte är lika förtjusta i att stå och knåda glutendegar hela kvällarna som vi på Vardagsmatad. Därför tänkte vi dela med oss av detta ”femminutersrecept”.

Genom att nypa av små bitar av seitan och låta dessa koka vilt, puffas glutenet upp av luftbubblorna i vattnet och blir klara på bara fem minuter. Dessa seitanbitar är inte kryddade men deras puffiga konsistens gör att de lämpar sig utmärk till wokrätter och grytor, då de lätt tar till sig smak.

Ingredienser:

2 dl Glutenmjöl
2 msk Rismjöl
1 msk Vetemjöl
2 dl Kallt vatten

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ned det kalla vattnet med en gaffel så att det formar en kompakt och gummiaktig deg. Knåda ordentligt i ca. 2 minuter. Under tiden låter du koka upp rikligt med vatten.

Nyp av bitar, stora som enkronor, med fingrarna och kasta ned i det kokande vattnet. Bitarna får gärna vara lite olikformade och tillplattade. Låt seitanbitarna koka i ca 5 minuter så att de alla flyter upp mot ytan. Låt bitarna rinna av i ett durkslag.

Vi brukar marinera seitanbitarna i någon aromatisk marinad med några matskedar potatismjöl. Sedan steker vi dem i en rikligt oljad wok innan vi använder dem i matlagning. På så sätt får de en fin krispig och gyllenbrun yta. Som på bilden här intill, med vår vegetariska version av General Tso’s Chicken. Smaklig måltid!

Etiketter: