Alla kanske inte är lika förtjusta i att stå och knåda glutendegar hela kvällarna som vi på Vardagsmatad. Därför tänkte vi dela med oss av detta ”femminutersrecept”.
Genom att nypa av små bitar av seitan och låta dessa koka vilt, puffas glutenet upp av luftbubblorna i vattnet och blir klara på bara fem minuter. Dessa seitanbitar är inte kryddade men deras puffiga konsistens gör att de lämpar sig utmärk till wokrätter och grytor, då de lätt tar till sig smak.
Ingredienser:
2 dl | Glutenmjöl |
2 msk | Rismjöl |
1 msk | Vetemjöl |
2 dl | Kallt vatten |
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ned det kalla vattnet med en gaffel så att det formar en kompakt och gummiaktig deg. Knåda ordentligt i ca. 2 minuter. Under tiden låter du koka upp rikligt med vatten.
Nyp av bitar, stora som enkronor, med fingrarna och kasta ned i det kokande vattnet. Bitarna får gärna vara lite olikformade och tillplattade. Låt seitanbitarna koka i ca 5 minuter så att de alla flyter upp mot ytan. Låt bitarna rinna av i ett durkslag.
Vi brukar marinera seitanbitarna i någon aromatisk marinad med några matskedar potatismjöl. Sedan steker vi dem i en rikligt oljad wok innan vi använder dem i matlagning. På så sätt får de en fin krispig och gyllenbrun yta. Som på bilden här intill, med vår vegetariska version av General Tso’s Chicken. Smaklig måltid!
24 åsikter
Fredrik Sjögren says:
sep 13, 2011
Härligt! Men ”femminuters”? Bara knådandet och kokandet makes sju.
admin says:
sep 13, 2011
Ha ha! Men fredrik. I vanlig ordning räknar vi inte in ”prepping” i tillagingstiden. Sådant är sånt som det förlorande laget blir tilldelade som straff av Gordon Ramsey.
Mikelpikel says:
sep 13, 2011
Grymt!
Björn Gadd says:
sep 19, 2011
Jag gillar det här. Snabbt som fan och seitanen fick en krispig yta och var lite mjuk inuti.
Malte Lindstam says:
sep 22, 2011
Underbart recept!
Vegankrubb » Blog Archive » En italienare att hålla i handen när åskan går - pasta carbonara says:
sep 28, 2011
[…] kött har jag gjort det fantastiska snabb-seitanreceptet på vardagsmatad. Jag skar det i relativt tunna skivor som jag sedan klippte ner i kokande vatten. Lät det svalna […]
heffe says:
okt 12, 2011
Pepp!
Var får man tag på glutenmjöl?
Henke says:
Nov 6, 2011
Ser väldigt smarrigt ut! Men var hittar jag receptet på denna vegetariska version av General Tso’s Chicken? Alternativt om ni har ett bra grundrecept på detta med kyckling och som kan användas med seitan. Har förövrigt (inspirerad av denna sida) slängt ihop min första seitandeg någonsin – har aldrig ens smakat seitan innan. Ni skriver att ”Vi brukar marinera seitanbitarna i någon aromatisk marinad med några matskedar potatismjöl.” Skulle ni kunna specificera er lite för en seitanamatör – ingredienser och hur man gör rent praktiskt (t.ex. penslar på eller låter ligga och dra)?
admin says:
Nov 6, 2011
HENKE: Roligt att höra att du börjat experimentera med seitan. Vi brukar utgå ifrån detta recept: http://detgodaste.wordpress.com/2010/02/05/general-tsos-kyckling/
Där finns även beskrivning på hur man marinerar med potatismjöl. För andra rätter brukar vi marinera vårt seitan precis som med kött. Lått det stå och dra i kylskåp i 30 – 60 minuter. Vill man få en krispig yta när man steker kan man vända seitanet i lite mjöl och steka på hög värme i mycket olja.
Smaklig måltid!
Emelie says:
Nov 24, 2011
Fantastiskt recept! Jag lyckades trots att spisen mitt i allt bestämde sig för att ena plattan skulle sluta funka och istället bli en av/på-knapp för all ström i hela lägenheten. Så det verkar svårt att misslyckas – och gott blev det! Tack så massa
Pia says:
Nov 24, 2011
Jag skulle vilja ha ett bra recept på srevbensspjäll på seitan. Rent praktiskt kan man forma den ganska platt som ett revben koka och sen marinera och grilla?
admin says:
Nov 24, 2011
Hej Pia!
Vi jobbar för närvarande på våra julrecept som förhoppningsvis kommer publiceras i samarbete med Pinto Magasin. Bland dem finns ett recept på seitanrevbensspjäll. Så håll utkik.
Tomas says:
apr 2, 2012
Provade detta idag men fick inte till det bra. Har inte så stor vana med seitan och detta var första gången jag använde färdigt vetegluten i pulverform. När jag la i bitarna för att kokas så hade de sugit tag i varandra, de var allmänt klibbiga och jag fick aldrig riktigt fason på dem i stekpannan heller. För mycket vatten? eller vad tror ni jag gjorde fel? Sen smakade de bara deg och var gummiaktiga, ingen riktig stekyta. Tacksam för guidning 🙂
Olle says:
aug 21, 2012
Kan man rent av fritera lagom stora bitar av seitan eller låter det dumt och krångligt?
admin says:
sep 9, 2012
Det går bra att frittera seitan. Om man gör det direkt med degen blir det en puffigare och lite speciell struktur som vi själva har lite svårt för. Färdiglagad seitan kan med fördel friteras.
Jeanette says:
okt 5, 2012
tycker det gick ypperligt bra…så fin yta och krispighet..dock har jag alltid problem med att få bort glutensmaken…tycker det smakar för mycket gluten. jag marinerade med vtlök, lökpulver, soja, chilipeppar, paprika, veg. woksås., och sen potatismjöl…men smakaerna tränger inte igenom..så har det varit mad alla seitan recept som ajg gjort ..hjälp ?
admin says:
okt 5, 2012
Hej Jeanette! Glutensmaken kan variera lite beroende på vilket mjöl man använder. Olika vetebaser har olika mycket smak och olika sätt att tvätta mjölet (industriellt) får olika inverkan på glutensmaken.
Men utöver det så är det just det här receptet ett sådant där vi inte bakar med smaker i själva degen. Vilket alltid medför att man får lite mer glutensmak på sitt seitan. Vi använder nästan uteslutande denna typ av seitan i t.ex. wok med mycket aromatiska såser (som t.ex. general tso’s chicken).
Jeanette says:
okt 5, 2012
jag kör på Biofoods ekologiska vetegluten, vilken använder ni?..jag kan avslöja att när bitarna fick svalna av lite så smakade det underbart 🙂
En annan fråga..om jag vill woka bitarna och få till en kycklingsmak på marinaden..finns det nån bra då..tänker att man skulle kunna marinera dessa bitar till vilken smak som hellst ..tacksam för svar 🙂
kanske kan nii ta fram olika marinader för oloka rätter..typ kyckling, fsk, fläsk ..osv…
admin says:
okt 5, 2012
Vi använder ett mjöl som vi köper från tyskland (http://www.vardagsmatad.se/2011/08/08/tips-glutenmjol-fran-tyskland/). När vi gör general tso’s chicken så är den ofta så starkt chili och vitlöksmakande att man nog skulle haft svårt att känna smaken av kyckling om det hade varit riktig kyckling i. 🙂
Jeanette says:
okt 5, 2012
kan man inte blanda i liite kryddor på en gång i glutendegen innan man kokar den i vattnet och sen marinera en gång till ?
Adam Mikael says:
jun 13, 2013
Måste testa 🙂 aldrig ätit seitan.
johan says:
jan 20, 2015
Har ni något enkelt recept på marinad till denna gärna stark sådan?
Vardagsmatad says:
jan 20, 2015
Vi älskar ju som sagt General Tso som är en amerikansk rätt med mycket chili. Denna seitan smakar ju lite mindre än de andra recepten på denna sida så vi föredrar marinader som det är tänkt att seitan-bitarna är tänkta att tillagas i.
Marika says:
maj 26, 2016
Gott!! Till och med ungarna och deras ickeveg kompisar loved it 🙂