Revbensspjäll är en klassiker som vi älskar att äta året om. De passar lika bra direkt från sommargrillen som kalla till potatissallad när man är ute på äventyr. Dessutom är det något speciellt med mat man får äta med fingrarna.
Denna version utav seitan har vi försökt att piffa till för att passa bättre på julbordet. Äpple passar som känt väldigt bra till fläsk och kanel passar alltid bra till äpple. Därför har vi valt att använda kanelstänger som man kan hålla i när man äter och en söt men het glaze med smak av äpple.
Ingredienser:
2,5 dl | Vetegluten |
1 msk | Paprikapulver |
2 tsk | Lökpulver |
1 st | Vitlöksklyfta |
2,5 dl | Vatten |
2 msk | Jordnötssmör (slät) |
2 msk | Ljus sojasås |
10 st | Långa kanelstänger |
Äppleglaze:
1 dl | Äpplemos |
0,5 dl | Ljus sojasås |
1 msk | Mörk sojasås |
1/5 dl | Ketchup |
2 st | Vitlöksklyftor |
1 tsk | Fänkålsfrö |
3 msk | Ljus sirap |
1 nypa | Chiliflakes |
1/2 tsk | Rökarom |
Gör så här:
Blanda vetegluten, paprika- och lökpulver i en skål. Pressa vitlöken och rör ut med vatten, sojasås och jordnötsmör separat. Rör sedan ned de blöta ingredienserna i veteglutenet hastigt med en gaffel.
Degen skall inte vara för vattning men inte heller kladdig så att den fastnar på fingrarna. Knåda degen i minst 5 minuter så att glutenet binder och degen börjar bli gummilik och fast. Låt degen vila i 15 minuter.
Dela upp degen i två delar. Använd fingrarna eller en kavel för att platta ut dessa så mycket du kan. Placera ut kanelstängerna med jämna mellanrum på den ena plattan och lägg över den andra. Låt kanelstången sticka ut en liten bit. Knåda in kanelstängerna så att glutendegen håller dem fast.
Olja en ugnsform och sätt på ugnen på 175 grader. Stek seitanspjällen i ugnen i 25 minuter. Blanda under tiden samman äppelmos, soja, rökarom och ketchup i en skål. Stöt fänkålsfrön i en mortel och tillsätt tillsammans med sirap, vitlök och chili efter smak.
Låt seitanspjällen svalna en aning. Pensla sedan ordentligt med äppleglaze och grilla på hög värme tills spjällen fått en karamelliserad, krispig och fin yta. Pensla gärna på mer glaze när du vänder spjällen. Vi grillar på en bordsgrill men det går lika bra att grilla på en kolgrill eller direkt på gallret i en ugn.
10 åsikter
Anna Haglund says:
Dec 22, 2011
det här verkar ju helt fantastiskt! är dom bäst färska eller går det att göra dom i förväg och värma på? har ni nåt tips på hur jag gör det på bästa sätt i sånt fall?
grym blogg! hurra!
admin says:
Dec 23, 2011
All mat (förutom lasagne) är godast direkt ur ugnen eller från spisen. Men vi har serverat spjällen både kalla och uppvärmda. Det man skall tänka på är att gluten blir hårdare ju längre det tillagas. Så om du skall värma på färdiga spjäll så värm snabbt och på hög värme.
rebecca says:
apr 4, 2012
om man inte har en grill, går det bra att göra det sista i ugnen, alternativt stekpanna?
Anton says:
Dec 6, 2012
Det blev bubblor i spjällen, på samma vis som i bröd.
Jag knådade 5 min, men degen blev inte fastare med tiden.
Detta mjöl använde jag:
http://veganlife.se/product.html/vantastic-foods-bio-vetegluten-250g?category_id=22
Slut på julferien! | Veganista.se says:
Dec 29, 2012
[…] till seitanspjällen finner du här (Vardagsmatad), recept till nötsteken finner du här (Vegetarbloggen) och recept till […]
e says:
maj 3, 2014
När det står vetegluten och inte seitanmjöl i receptet – avser det då färdig produkt eller är det alltid själva mjölet ni syftar på?
Vardagsmatad says:
maj 4, 2014
Seitanmjöl och vetegluten syftar till samma sak. Seitanmjöl är en benämning som kommit på senare år då olika företag börjat marknadsföra vetegluten för ändamålet att göra seitan.
Fredrik says:
Dec 28, 2014
Fantastiskt recept, och genialt med kanelstängerna. Bland de mest köttiga och galna jag gjort under mina 15 år som vegan. Sjukt god glaze blev det också. Stor eloge till den som ligger bakom receptet.
En lite generell fråga kring seitan, hur undviker man att det blir sådär gummiaktigt? Handlar det om att seitanköttet inte är ordentligt tillagat? Eller har det med knådningen innan?
Emma says:
Dec 18, 2017
Det har med att göra att receptet saknar en annan ”mjuk” ingrediens, som tex någon matsked kikärtsmjöl, en dl mosade bönor eller till exempel mixad majs.
Har läst att även en liten del vanligt vetemjöl går bra också.
Linda says:
Dec 19, 2018
Låter väldigt gott. Jag har dock inte tillgång till vetegluten så måste tvätta eget vetemjöl. Hur går jag då tillväga med receptet? (Har aldrig gjort seitan tidigare.)
Tack på förhand!