Skinka kanske inte är det allra godaste vi vet på julbordet. Men julen är ändå inte fulländad utan den. För oss är julen främst matresternas tid. Och få saker är lika magiska som att krypa upp i soffan med julklappsboken och en skiva julvört med en tjock bit julskinka och ett tunt lager söt senap på.
I flera år har vi bakat julskinka av seitan. Detta är alltså receptet som vi slutgiltligen fastnade för. Och godast är den såklart kall på en skiva vörtbröd eller julknäcke.
Ingredienser:
4 dl | Vetegluten |
0,5 dl | Sojamjöl |
200 gram | Tofu |
2,5 dl | Vatten |
2 msk | Tomatpuré |
1 tsk | Grovmalen svartpeppar |
1 tsk | Vitlökspulver |
1 tsk | Lökpulver |
1 tsk | Rökarom |
1 tsk | Salt |
1 tsk | Paprika |
1 msk | Grönsaksfond |
1 msk | Olja |
1 msk | Ljus sirap alt. agavenektar |
Buljong:
1 st | Tärning grönsaksbuljong |
1 msk | Grönsaksfond |
7 dl | Vatten |
1 tsk | Grovmalen svartpeppar |
1 dl | Tomatjuice eller passerade tomater |
1/2 tsk | Rökarom |
Gör så här:
Blanda vetegluten och sojamjöl för sig i en bunke. De övriga ingredienserna placerar du i en mixer eller hushållsmaskin. Mixa ingredienserna tills du får en jämn fin smet, och tofun upplösts helt. Blanda ner de blöta ingredienserna i veteglutenet och rör om hastigt med en gaffel tills allt är väl blandat.
Knåda degen i 5 minuter eller tills den blivit fast och fin och lite gummiaktig. Låt degen sedan vila i 15 minuter. Blanda under tiden ingredienserna till buljongen i en hög kastrull som kan täcka skinkan.
Linda in degen i en silduk – eller annan textil som du kan koka skinka i – och knyt åt sidorna som en stor smällkaramell. Koka upp bjuljongen och sänk försiktigt ned knytet i kastrullen. Låt skinkan sjuda i 2 timmar. Vattnet skall vara så varm att det ångar men inte så att det kokar kraftigt. Du känner att skinkan fått en ordentlig fasthet när den är klar.
Lyft sedan upp skinkan och låt den svalna ordentligt. Nu kan skinkan skivas upp som pålägg, användas i matlagning eller griljeras med söt senap och ströbröd. Tänk på att gluten blir fastare ju längre du tillagar det. Så stek eller ugnsgrilla på hög värme under kortare tid istället för tvärt om. Smaklig måltid!
44 åsikter
virre says:
Dec 12, 2011
Funderar på att göra den här, men undrar lite – är den mer som fast kött eller mer som en charkprodukt, om ni förstår vad jag menar.. Har tidigare gjort pålägg efter recept av vegandad, och det blir fast – det är också det jag gillar. Blir det här så, eller mer åt falukorvskonsistens? Undrar också över mängden rökarom, om den kanske bör ökas lite om man brukade (för över en halv livstid sedan) gilla rökt skinka, alltså rejäl röksmak snarare än bara en hint.. Alltså – kommer rökaromen igenom ordentligt som det är? Tackar för svar och en mycket fin sida. 🙂
admin says:
Dec 12, 2011
Denn blir mer som en charkprodukt, men inte lika lös som en falukorv. Mer som en blandning mellan en korv och en hel bit kött. Vårt mål var att frå fram en skinka med tuggmotstånd men som man ändå kan äta på en smörgås utan att hela biten åker av när man försöker ta en tugga.
Om man gillar kraftig röksmak kan man gott öka mängden arom. Eller använda en vanlig röklåda såklart.
Pernilla says:
Dec 13, 2011
Jag undrar lite om andra textilier som en kan koka i? Eller var en kan hitta silduk?
Och om en vill griljera skinkan, hur gör en det bäst?
stefan says:
Dec 17, 2011
Hur lång blir hållbarheten för den här skönheten?
admin says:
Dec 20, 2011
Den håller i en vecka i kylen ungefär. Sedan börjar den lätt bli torr i kanterna. I frysen håller den upp till ett år utan problem.
Vegankrubb » Blog Archive » Seitanskinka, en vegansk julskinka av seitan - Vegansk jul - Lucka 24 says:
Dec 24, 2011
[…] Till vår skinka har vi följt tillvägagångssättet på http://www.vardagsmatad.se/2011/12/08/var-godaste-julskinka/ […]
Linn says:
Dec 29, 2011
Ett tips om man inte får tag i silduk är att köpa tunna bomullsstrumpor och packa skinkan i. Jag tyckte det funkade bättre än silduk faktiskt. Man kan packa degen väldigt hårt då man bara behöver kunna knyta ihop i ena änden, och jag tyckte det gav bättre konsistens än när jag kokat i silduk. Man får iofs en ”skinkboll” men det räcker ju med att skära den platt på en sida så den ligger still i ugnsformen om man ska griljera.
jeanette says:
Nov 9, 2012
jag behöver veta hur stor den är..eller hur många pers den räcker till…då jag ska göra flera stycken…jag ska ha 3 skivor per person. antalet personer är osäker än..en hur många skinkor behövs för 50 pers. tacksam för hjälp.
admin says:
Nov 9, 2012
Hej Jeanette. Vilken svår fråga. Frågan är hur tjocka skivor man äter 🙂 Men vår skinka brukar räcka till åtminstone 10 personer.
Ulrika says:
Dec 10, 2012
Om man som I mitt fall har en väldigt bred gryta och måste ha mer vätska bör jag fördubbla hela receptetet så, eler funkar det med ”bara” mer vatten?
Vill ju varken att det blir för starkt men inte för mesigt I smaken
admin says:
Dec 10, 2012
Hej Ulrika, det viktiga är att hålla så mycket av skinkan under vatten så att den tillagas jämnt. Vattnet kommer till viss den sugas upp av skinkan men inte helt. Så om man tillsätter vätska så är det bra om man ökar smaksättningen också så att skinkan inte tappar smak.
adde says:
Dec 17, 2012
Stämmer det att det ska vara 1/5 dl sojamjöl – dvs 0.2 dl? Eller menar ni 1.5 dl?
admin says:
Dec 23, 2012
Hej adde, vi brukar ha 0,5 dl sojamjöl i vårat recept. Men smakat vänners som haft 1,5 dl och de blir lika bra dem med, men lite mörare. Hur som helst står det fel i receptet. Ändrar det direkt. Tack!
Ännu mera jul | YARDIS says:
Dec 22, 2012
[…] helgen gjorde jag och Andreas vegetarisk seitanskinka efter receptet på Vardagsmatad. Måste säga att jag blev väldigt nöjd med resultatet, förmodligen den bästa seitanskinka […]
Elinor says:
Dec 23, 2012
Gjorde min i ugnen (med buljong som täckte nästan hela) istället för att koka, pga att jag inte hittade nån silduk i affärerna. 175 grader i en timme och sen sänkte till 145 i 30 min till. Funkade rätt bra.
Nästa gång ska jag dock ha mindre peppar och mindre passerade tomater och lite soja och mer rökarom i buljongen istället. Tycker nämligen den mest smakar som falukorv med pepparsmak.
Men jättekul att ni la upp receptet, ska definitivt testa flera gånger med lite andra smaker i!
god jul « vegannasol says:
Dec 23, 2012
[…] Vardagsmatad har ett recept på julskinka som jag ätit (men inte lagat själv). Kanske kommer jag försöka mig på en sådan när vi kommer hem, så jag kan få den där skivan tillsammans med senap på vörtbröd. Nom! […]
Anna says:
Dec 24, 2012
Nu har jag äntligen fått tummen ur och testat det här receptet! Jag tyckte det var himla enkelt att göra, trodde det skulle vara svårare att få till rätt liksom, men det var inga problem. Jag hade ingen mixer att finfördela tofun med, så den såg ut som en hudsjukdom först, men sen när den var kokt så såg den fin ut. Nu har jag griljerat den med en blandning av ägg, sirap, kryddpeppar, salt och ströbröd och provsmakat och det blev gott. Kanske lite för gummiaktig. Nästa gång kommer jag ha i mer salt i själva smeten, och en kraftigare buljong med mer rökarom. Kanske koka den lite kortare tid också, så den inte blir fullt så hård. Men annars ett toppenrecept! Jag tänker testa att göra smörgåspålägg med det här receptet, med chili och mycket paprika tänker jag.
Ami says:
Dec 26, 2012
Detta måste jag testa! Var får man tag på vetegluten och rökarom?
vegansk skinka « vegannasol says:
jan 2, 2013
[…] har helt utgått ifrån hos receptet Vardagsmatad. Har modifierat lite (till exempel lagt till mer rökarom) men tillvägagångssättet är helt […]
Emelie says:
Dec 14, 2013
Hejsan! Jag undrar vad för konsistens det ska vara på Tofun?
SIlkestofu?
Kung Markattas naturella?
Hård Tofu?
Ser fram emot att göra rump fri skinka i år 😀
admin says:
Dec 16, 2013
Hej, vi använder hård tofu. Om man inte vill använda rökarom går det väldigt bra med rökt tofu som finns i många butiker nu för tiden.
Agnes says:
okt 21, 2014
Hej! Supertaggad på att prova, har lite frågor bara! Tror ni det går lika bra att använda färsk lök/vitlök eller skulle det förstöra konsistensen? Om det går borde man då fräsa löken och vitlöken innan för att slippa den råa smaken?
Tack på förhand!
Vardagsmatad says:
okt 21, 2014
Vi brukar tycka att rå lök ger en lite bitter eftersmak till seitan. Men det går givetvis att svetta den lite lätt i en panna för att få bort det. Tänk då på att mixa ned löken med de blöta ingredienserna för oljig lök binder väldigt dåligt med gluten och alla bitar kommer trilla ur degen när den knådas. Lycka till!
Så gör du: Ett klimatsmartare julfirande | E.ON says:
Dec 5, 2014
[…] Välj svenskt, ekologiskt kött och gärna vilt om det går. Skinkan från ett vildsvin som levt fritt i skogen är klimatsmartare än en industriuppfödd grisskinka. Ännu mer hållbart är att bjuda på ett vegetariskt alternativ. […]
mica says:
Dec 9, 2014
Hallå lätt att jag måste prova denna till jul! Tror ni det går att byta sojamjölet till något annat mjöl?
Vardagsmatad says:
Dec 9, 2014
Hej Mica, det kan man gott göra. Byt gärna ut mot ett annat proteinrikt mjöl som inte innehåller mer gluten. Varför inte kikärtsmjöl?
Marie-Louise Johansson says:
Dec 21, 2014
Undrar var man får tag på vetegluten ?
Vardagsmatad says:
Dec 21, 2014
Vetegluten finns i välsorterade hälsokostbutiker eller vegetariska matvarubutiker. Det gå också utmärkt att köpa på nätet.
Sara says:
Dec 21, 2014
Tänkte prova detta i år! Vill ni tipsa om vart en kan få tag i vetegluten och rökarom?
Vardagsmatad says:
Dec 21, 2014
Vetegluten finns i välsorterade hälsokostbutiker eller vegetariska matvarubutiker. Rökarom finns i större matvarubutiker.
Jonas says:
Dec 21, 2014
Hej!
När ni ångkokar er skinka, varar ni ändå in den i duk då? Hur länge behöver den ångkokas?
Tack för grymma recept!
Jonas
Sunnanvinds julkalender den 22:a december! | Sunnanvind Personlig Assistans says:
Dec 22, 2014
[…] i år, och dagens fråga handlar om julmat. Om du vill servera ett alternativ till julskinka, kan du till exempel ha en julskinka gjord på seitan. Vad är […]
Dick says:
maj 27, 2015
Alltså. Jättegott!
Men får aldrig till det när jag gör samma recept men ångkokar.
Den blir bara inte lika god och udda i konsistensen!
Vet att du/ni ångkokar mycket seitan. Så vet ni hur länge detta recept bör ångkokas?
Elin says:
Nov 27, 2015
Hejsan! Har letat s en galning efter vetegluten. Finns inte dör jag bor. Kan man ersätta med något annat?
Elin says:
Nov 27, 2015
T9 tyckte till i första..
Hejsan! Har letat som en galning efter vetegluten. Finns inte där jag bor.
Kan man ersätta med något annat?
Vardagsmatad says:
Nov 30, 2015
Hej Elin, det finns tyvärr inget man kan ersätta gluten med som får samma effekt. Men du kan beställa vetegluten från flera butiker på webben. Lycka till!
Vegansk nyårsmiddag | Jennialiskt says:
jan 1, 2016
[…] bitar seitanstek – mer om hur en gör seitan själv en annan gång (Jag följde detta recept på vardagsmatad.se men kokade dem som mindre stekbitar och sjöd dem bara i 1 h. Den ska […]
Cecilia says:
Dec 19, 2016
Jag har fått min seitan för lös. Griljerade den i ugnen och trodde den skulle bli fastare men den är fortfarande lös. Vad gör jag nu? Tack på förhand!
Vardagsmatad says:
Dec 20, 2016
Om degen är för lös så är det för mycket vätska i jämfört med torra ingredienser. Du kan ha i mer gluten eller stärkelse beroende på om du vill ha den hårdare eller mer porös när den är klar. Lycka till!
Julia says:
Dec 23, 2016
Fjärde året i rad jag gör den här ”skinkan”. Super god! Tack så mycket för ert underbara recept! 🙂
Hannah says:
Dec 6, 2017
Hej
Första gången jag gör en egen detta året. Bruka annars köpa Astrids och apornas julskinka men gillar att göra mat själv. Jag har precis gjort denna skinkan. Har du något tips på hur länge den kan griljeras i ugnen?
Vardagsmatad says:
Dec 6, 2017
Vi brukar griljera den tills den fått en behaglig gyllene färg.
Malin says:
Dec 19, 2017
Hej!
Jag kan inte hitta vetegluten någonstans så funderar på att göra egen vetegluten. Dock kommer det då att bli en gummiaktig deg och inte ett pulver, hur ska en använda veteglutenet då? Och i alla recept verkar de fritera veteglutenet på slutet, ska en göra det eller är det bara när en gör seitan? Eller är det omöjligt att använda hemmagjord vetegluten då en gör er julskinka?
Vardagsmatad says:
Dec 19, 2017
Vi skulle inte rekommendera att göra en julskinka på det sätt du beskriver. Man kan givetvis göra seitan på det sättet. Men då det är svårt att få in smaker i själva degen görs sig sådan seitan bättre om den används som mindre bitar i kryddstarka rätter.