Att laga seitan inbegriper ibland flera steg och kan vara rätt tidskrävande. Därför har vi arbetat lite med att hitta ett recept som kräver lite färre steg och tar lite mindre tid.

Det här receptet bygger främst på att vi steker och kokar vår seitan i samma panna. Dessutom så skär vi upp glutendegen i bitar innan vi tillagar den för att det skall gå lite fortare. Seitan innehåller inte så mycket mer fett än det man brukar tillaga det i. I det här receptet har vi i lite jordnötssmör alternativt sådana där praktiska jordnötssås-pellets som man brukar hitta i asiatiska livsmedelsbutiker. Detta går givetvis att hoppa över om man vill eller byta ut mot exempelvis något annat nötfett.

Ingredienser:

2 msk Jordnötssmör eller jordnötssås
0,5 tsk Lökpulver
0,5 tsk Vitlökspulver
1/2 st Tärning grönsaksbuljong
1 tsk Agavesirap eller liknande
1 tsk Mörk sojasås
1,5 dl Glutenmjöl
2 msk Havregryn

Buljong:

1 st Tärning grönsaksbuljong
4-5 dl Vatten

Gör så här:

Börja med att blanda jordnötssmör, buljongtärningen, sirap, sojasås, lök- & vitlökspulver med 1,5 dl varmt vatten. Låt allting lösa upp sig och rör sedan ned glutenmjöl och havregryn. Knåda ordentligt i 5 minuter och forma sedan degen till en liten limpa. Låt degen vila i 15 minuter.

Skär ca 1 cm tjocka skivor utav degen. Stek sedan skivorna i olja eller margarin 2-3 minuter på vardera sida eller tills de fått en fin färg och krispig yta. Sänk värmen på spisen och slå på buljongen (precis så mycket att den nästan täcker seitanskivorna). Låt buljongen och seitanskivorna småputtra till all vätska sugits upp eller kokat bort.

När pannan är torr så slå på en masked olja och höj värmen igen. Steck seitanbitarna tills de fått lagom fin färg och de inte känns svampiga. Ät och njut!

Etiketter: