Vi har testat väldigt många sätt att tillaga jackfrukt på utan att vi blivit helt nöjda. Tills vi testade att göra en riktigt het chili på jackfrukt och bönor. Denna lite märkliga frukt hittar man oftast i asiatiska butiker och brukar säljas på burk i socker- eller saltlag. Den förstnämnda används för efterrätter och sallader och den senare till matlagning.

Den viktigaste ingrediensen i en chili är annars givetvis chilifrukterna. Vi har valt allt blanda het och fruktig jalapeño med söt grillad paprika och rökig chipotle för att få fram just den smak vi var ute efter. Men det finns givetvis en hel värld att utforska här.

Ingredienser:

1 st Burk chipotle i adobosås
2 st Grillade paprikor från burk
1 st Jalapeñofrukt
1 st Burk jackfrukt i saltlag (OBS! inte i sockerlag)
1 st Burk hela och skalade plomontomater
1 st Gul lök
3 st Klyftor vitlök
1 msk Spiskummin
1 msk Oregano, torkad
1 msk Sirap (kan med fördel bytas ut mot 1 dl Dr Pepper-läsk)
1 st Burk kidneybönor
2 msk Ljus sojasås

Gör så här:

Börja med att kärna ur jalapeñofrukten och mixa tillsammans med grillad paprika och 2 st chipotles tillsammans med 2 msk av adobo-såsen till en jämn sås. Skölj sedan jackfrukten och dela upp den med fingrarna i 1 cm stora bitar.

Finhacka och stek den gula löken på svag värme tills den börjar bli genomskinlig. Blanda ned den hackade vitlöken, kryddorna och jackfrukten och stek på medelhög värme i ca. 3 minuter. Vi brukar pressa sönder de hela tomaterna försiktigt med händerna medan vi har ned dem i chilin men vill ni hälla i dem hela och låta dem koka sönder går det givetvis bra. Tillsätt resten av ingredienserna inklusive spadet som kidneybönorna ligger i. Och tillsätt slutligen så mycket av chilisåsen som ni vågar.

Låt koka under lock på svag till medelsvag värme i minst 40 minuter – eller tills chilin har den konsistens du själv föredrar – och jackfrukten nästan löst upp sig helt. Om den inte delar sig helt kan man hjälpa till med en potatisstomp eller slev.

Servera in en skål toppad med advokado, lime och koriander. Eller servera den tillsammans med vår ostsås ovanpå gyllenbruna pommes frittes.

Etiketter: