På trettiotalet lanserade Kraft foods rätten ”Macaroni-and-cheese dinner” i USA för att öka försäljningen av inhemska ostar. Sedan dess är det nog att betrakta som en amerikansk klassiker. Vi äter varken ost eller bor i USA men det hindrar oss inte från att älska denna klassiker.

Isa Chandra Moskowitz har inspirerat detta recept som får sin ostiga karaktär från rostad paprika och cashewnötter. Vi gillar vår mac-n-cash lite hetare och har därför i lite chipotle i adobosås och serverar med srirachasås, men det är givetvis frivilligt.

Ingredienser:

2 dl Naturella cashewnötter (blötlagda i minst 2 timmar)
2 msk Solros- eller rapsolja
1 st Klyfta vitlök
3 dl Grönsaksbuljong
1 msk Näringsjäst
1 st Hel rostad paprika
1 msk Arrowrot (mjöl)
1 msk Tomatketchup
2 tsk Salt
1 tsk Senapspulver

Gör så här:

Börja med att koka upp pasta efter anvisningarna på paketet. Vi använder gärna stora makaroner som rymmer mycket sås. Vilken pasta som helst går egentligen bra men vi avråder från att använda snabbmakaroner. De blir lätt överkokta när de drar sig i ostsåsen och förvandlar denna härliga rätt till en trist gröt.

Placera sedan alla ingredienser i en blender och mixa allt tills det får en så slät textur som möjligt. Ibland kan det ta flera minuter beroende på vad man har för mixer. Men oljudet är värt det, det lovar vi.

Häll över ostsåsen till en tjockbottnad kastrull och värm upp tills den precis börjar småkoka på medeltemperatur. Rör om så att såsen inte bränns vid i botten på kastrullen och småkoka i minst 10 minuter. Vi skall nu aktivera arrowroten, som under koktiden ger såsen en segare och nästan ”strängig” känsla.

När pastan och såsen är klar häller du av pastavattnet och rör ned precis så mycket sås du känner för över pastan. Om du vill går det utmärkt att gratinera rätten i ugn. Häll i så fall över allt i en ugnssäker form och toppa med fint ströbröd blandat med olja och örter på hög värme tills allt fått färg.

Etiketter:

,