Som glutenfantaster så älskar vi givetvis också bröd. Nu för tiden finns det ett otroligt utbud av bröd i våra matvarubutiker för oss som gillar segt men saftigt bröd med hög glutenhalt. Men ibland vill man ha de där fluffiga vita och söta frallorna som nästan smälter i munnen på en.

Ett sådant måltidsbröd som vi fastnade för när vi besökte södra USA var potatisfrallor. Här är vårt favoritrecept på potatisfrallor som också är ett fantastiskt korv- och hamburgerbröd.

Ingredienser:

2 st Potatisar (mjölig sort)
50 g Mjölkfritt margarin
2 dl Växtmjölk
1 dl Vatten
1 st Paket torrjäst
1 tsk Salt
2 msk Sirap
2 msk Socker
8-9 dl Vetemjöl

Gör så här:

Börja med att skala och koka upp potatisarna till de är mjuka. Häll av vattnet och stöt ner margarinet i potatisen tills det bara är mos kvar och låt svalna. Om du har lite överbliven potatismos i kylen kan du med fördel använda den istället.

Värm mjölk och vatten till ljummen temperatur och blanda ned socker och jäst. Låt dra i 5 minuter tills du ser att jästen har aktiverats och blanda sedan ned tillsammans med sirap och salt i potatismoset.

Rör sakta ned mjölet lite i taget. När det börjar likna en deg mer än en smet häller du ut den på ett bakbord och knådar in resten av mjölet. Exakt hur mycket vetemjöl som behövs kan variera beroende på hur stora potatisar du använder. Men degen skall vara mjuk men inte klibba fast i händerna. Knåda 15 minuter för hand tills du fått en jämn och fin deg som ger motstånd. Låt sedan degen jäsa i 60 minuter i en lätt oljad och övertäckt bunke.

Dela upp degen i lagom stora bullar. Vi använder en köksvåg och brukar väga upp 80-90 gram för till exempel ett hamburgerbröd. Placera bullarna med någon centimeters avstånd från varandra på en bakplåt, täck över och låt jäsa i 40 minuter till. Grädda slutligen bullarna i ugn på 200 grader i 8-10 minuter eller tills de fått lagom gyllene färg.

Etiketter:

, ,