En bra korv skall vara varm och den skall vara vegetarisk. Så länge den är det så är alla olika varianter välkomna hos oss. Vi har länge försökt hitta ett recept på vegetarisk varmkorv som man kan göra hemma och som går att smaksätta och variera efter smak. Många recept på olika seitankorvar som vi har prövat har i vår mening blivit lite torra, hårda eller sega. Och inte alls passat så bra i ett bröd med ”tur och retur” senap, så som vi vill ha det.

Så vi har experimenterat fram ett eget grundrecept på en vegetarisk korv som lätt kan varieras när det kommer till kryddning och konsistens efter egen smak. Vi har också försökt att förenkla tillagningen och ingredienslistan så mycket som möjligt för att göra det enkelt för vem som helst att prova på.

Ingredienser:

200 gram Fast tofu
2 dl Glutenmjöl
1 msk Fett efter smak (t.ex. nötfett eller olja)
1 msk Ljus sojasås
0,5 msk Paprikapulver (gärna ”smoked paprika”)
1 tsk Lökpulver
1 tsk Salt
1 tsk Socker
1 tsk Mejram

Gör så här:

Börja med att mixa allt förutom glutenmjölet i en blender tills du får en jämn smet. Smeten skall gå att hälla ur blendern men inte vara vattnig. Här finns chansen att experimentera. Smaka av smeten för att få en hum om hur korven kommer smaka när den är klar. Vi har varierat med massa vitlök, kokosfett, chili och paprika för att få en rökig, röd och stark korv. Men också genom att utesluta paprikapulver och istället tillsätta vitpeppar och lagerblad för att få fram en klassisk svensk frukostkorv.

När du har fått fram en smak du gillar för du över smeten till en bunke och tillför glutenmjölet. Rör om med en gaffel och knåda sedan in glutenmjölet tills du får en fast deg. Låt degen vila i 15 minuter.

Dela upp degen i 6 mindre eller 4 större bitar och rulla ut dem till lagom stora korvar. Korvarna kommer växa lite när de tillagas och få form av det plastfolie de skall rullas i. Så lägg inte ned någon större energi på att få dem att se perfekta ut. Rulla sedan vardera korv i plastfolie och knyt en ordentlig knut med matsnöre i ändarna.

Koka upp tillräckligt med vatten i en kastrull för att alla korvarna skall få plats och låt dem sedan sjuda utan att koka i ungefär 60 minuter. Plocka upp dem och låt dem svalna innan du tar av plastfolien. Nu är de färdiga att stekas, grillas eller skivas upp till korvören. Själva serverar vi denna enklare varmkorv i våra potatisfrallor tillsammans med söt senap och balsamico-karamelliserad rödlök.

Etiketter:

,