En bra korv skall vara varm och den skall vara vegetarisk. Så länge den är det så är alla olika varianter välkomna hos oss. Vi har länge försökt hitta ett recept på vegetarisk varmkorv som man kan göra hemma och som går att smaksätta och variera efter smak. Många recept på olika seitankorvar som vi har prövat har i vår mening blivit lite torra, hårda eller sega. Och inte alls passat så bra i ett bröd med ”tur och retur” senap, så som vi vill ha det.
Så vi har experimenterat fram ett eget grundrecept på en vegetarisk korv som lätt kan varieras när det kommer till kryddning och konsistens efter egen smak. Vi har också försökt att förenkla tillagningen och ingredienslistan så mycket som möjligt för att göra det enkelt för vem som helst att prova på.
Ingredienser:
200 gram | Fast tofu |
2 dl | Glutenmjöl |
1 msk | Fett efter smak (t.ex. nötfett eller olja) |
1 msk | Ljus sojasås |
0,5 msk | Paprikapulver (gärna ”smoked paprika”) |
1 tsk | Lökpulver |
1 tsk | Salt |
1 tsk | Socker |
1 tsk | Mejram |
Gör så här:
Börja med att mixa allt förutom glutenmjölet i en blender tills du får en jämn smet. Smeten skall gå att hälla ur blendern men inte vara vattnig. Här finns chansen att experimentera. Smaka av smeten för att få en hum om hur korven kommer smaka när den är klar. Vi har varierat med massa vitlök, kokosfett, chili och paprika för att få en rökig, röd och stark korv. Men också genom att utesluta paprikapulver och istället tillsätta vitpeppar och lagerblad för att få fram en klassisk svensk frukostkorv.
När du har fått fram en smak du gillar för du över smeten till en bunke och tillför glutenmjölet. Rör om med en gaffel och knåda sedan in glutenmjölet tills du får en fast deg. Låt degen vila i 15 minuter.
Dela upp degen i 6 mindre eller 4 större bitar och rulla ut dem till lagom stora korvar. Korvarna kommer växa lite när de tillagas och få form av det plastfolie de skall rullas i. Så lägg inte ned någon större energi på att få dem att se perfekta ut. Rulla sedan vardera korv i plastfolie och knyt en ordentlig knut med matsnöre i ändarna.
Koka upp tillräckligt med vatten i en kastrull för att alla korvarna skall få plats och låt dem sedan sjuda utan att koka i ungefär 60 minuter. Plocka upp dem och låt dem svalna innan du tar av plastfolien. Nu är de färdiga att stekas, grillas eller skivas upp till korvören. Själva serverar vi denna enklare varmkorv i våra potatisfrallor tillsammans med söt senap och balsamico-karamelliserad rödlök.
20 åsikter
Tomas says:
maj 29, 2014
Verkar intressant… Men att koka dem i plastfolie lät inte så hälsosamt? Går det att ångkoka med ugnsfolie som andra korvrecept jag provat istället eller blir det sämre resultat?
Vardagsmatad says:
maj 30, 2014
Hej Tomas! De flesta typer av plastfolie för kök tål upp till 130 grader och fäller inte ut några läskiga ämnen i maten vid uppvärmning. Men det går givetvis även bra med ungsfolie, vaxpapper eller varför inte yttre skinnet på en purjolök. Vi har provat att ångkoka med gott resultat men valt att försöka förenkla receptet så mycket som möjligt för bloggen.
Det är bara att experimentera på. Lycka till!
Tomas says:
jun 1, 2014
Tack för svar och suveränt recept! Väldigt nära ”köttkorv” i upplevelse. Konsistensen blev perfekt (hade dock i en halv deciliter mindre gluten). Smaken var riktigt god. Ångkokade i en kvart, det räckte gott!
Tack för en riktigt bra sida! Ser fram emot nästa recept 🙂
Vardagsmatad says:
jun 2, 2014
Oj, tack själv. Vad roligt att höra att det blev bra. Jag skall testa ångkokning till nästa recept som vi håller på att ta fram nu. Det blir en lite hårdare och väldigt stark korv.
Sissi says:
maj 29, 2014
ser supergott ut, men måste man ha glutenmjöl? kan man ersätta det med något annat för att göra korven glutenfri?
Vardagsmatad says:
maj 29, 2014
Hej, glutenmjölet är tyvärr stjärnan i den här rätten. Gluten är proteinet i vete och har en unik förmåga att binda andra ingredienser och får en fantastisk textur när det tillagas. På det glutenfria fronten får vi helt kapitulera. Vi är genomusla på detta. 🙁
onkel ho says:
jun 1, 2014
Brukar ni pressa tofun innan? Har lite svårt att få smeten i rätt rinnande konsistens..
Vardagsmatad says:
jun 2, 2014
Hej, det beror lite på hur blöt/mjuk tofun är, vilket kan variera väldigt mycket. Men om konsistensen inte blir rätt kan du ha i lite mer vatten i smeten för att få den mer rinnig. Som alltid med seitan så handlar det om att få känslan för ration mellan vatten och gluten, för att få den konsistens man vill ha. Som Tomas skriver här i kommentarerna så hade han lite mindre gluten i sin deg. Det är sådant man får en känsla för efter lite experimenterande. Lycka till!
Marie-Louise says:
jul 10, 2014
Känner mig lite dum…men vad är glutenmjöl? Menar ni vanligt mjöl?
Vardagsmatad says:
jul 11, 2014
Hej Marie-Louise. Nej, inte riktigt. Vanligt vetemjöl innehåller ju också gluten. Men med glutenmjöl menar vi ett mjöl som man tvättet ur all stärkelse ur så att bara gluten finns kvar. Det finns att köpa i webbutiker, välsorterade hälsokostbutiker eller vegetariska matbutiker.
Jennie says:
aug 5, 2014
Hej! Går det att få korven fetare genom att ha mer fett i smeten eller äventyras konsistensen då? Fett brukar ju lyfta smaker och seitan är ju inte speciellt fett.. 🙂 tack på förhand!
Vardagsmatad says:
aug 5, 2014
Hej Jennie! Det går nog. Vi har provat att ha i lite mer fett med bra resultat. Och vi har sett hur andra experimenterat med massa nötfetter och margariner på andra ställen. Det är bara att testa dig fram.
Johanna says:
aug 22, 2014
Gjorde mitt första försök i dag. Blev sådär.
Hur mycket plast lindarn ni det i? Hur får ni det tätt? Tror problemet var att det kom in för mycket vatten under plasten.
Vardagsmatad says:
aug 22, 2014
Hej Johanna! Det var tråkigt att höra. Mitt tips till dig är att göra en sats och prova olika sätt att linda korvarna och sjuda dem på olika sätt. Ett annat knep är att ångkoka dem eller testa att tillaga dem i ugn (med grillfolie istället för plastfilm). Om man låter korven koka istället för sjuda bildas luftbubblor i korven och den får en väldigt svampig karaktär. Om plasten inte sitter tillräckligt hårt eller spricker under sjudningen blir korven också lite svampig. Så det gäller att hitta ett sätt att få glutenet att binda och expandera inuti filmen. Lycka till!
Padma says:
aug 22, 2014
Hej! Vad kul idé! Jag undrar om det går att frysa dem?
Jag arbetar som gymnasielärare på RL-programmet och har bl.a specialkoster och slår ett litet extra slag just för veg.maten. Vi har med jämna mellanrum en grupp veganer som kommer och äter hos oss och tillsammans med eleverna vill vi gärna ge dem gourmetmåltider motsvarande köttmåltiderna, ibland är det dock just sånt här som hade varit bra att kunna ha i frysen. Jag gör ofta tofubake och annat skoj som jag fryser ner och tar fram vid behov men upplever att den ibland kan bli en aning smulig.
Vardagsmatad says:
aug 22, 2014
Hej Padma! Vilket roligt projekt du håller på med, och behjärtansvärt. Seitan brukar klara sig rätt bra när man fryser det. Men man får vara noga att inte tina upp det under kraftig uppvärmning (läs mikrovågsugn) då det lätt binder sig hårdare då. Tofu brukar ju få en fastare och smuligare textur efter nedfrysning och upptining. Jag har faktiskt inte provat att frysa korvarna, men jag tror inte det skall vara några större problem. Tappar de textur så kan man ju slanta upp dem och steka upp som skivor istället.
Padma says:
aug 25, 2014
Kanon! Tack, nej tanken är att tina långsamt i kyl och sen steka eller grilla så då borde det vara lugnt. Tidigare köpte jag alltid rent gluten av bagarna (jobbade som kock på semi-veg restaurang under många år) men de har bara bagerivete och färdiga mixer nuförtiden. Såg att Bodystore och liknande har så en kan köpa det, har du/ni annars nåt ställe att rekommendera?
Vardagsmatad says:
aug 25, 2014
Vi handlar vårt gluten från Tyskland. Det är det billigaste vi har hittat, och lämpar sig väldigt väl för sambeställningar tillsammans med flera: http://www.vardagsmatad.se/2011/08/08/tips-glutenmjol-fran-tyskland/
Alexander says:
sep 4, 2014
Hej!
Jag ville minnas att jag sett er kommentera någonstans att ni även gjort en klassisk svensk lunchkorvsartad version med vitpeppar och lagerblad. Stämmer denna min minnesbild (för jag kan nu inte hitta något om det)? Och hur gör ni då med lagerbladet och vad i ovanstående, utöver paprikapulvret, har ni inte med? Är så väldigt spänd på att prova men kunde länge inte få tag på glutenmjöl, eftersom det var slut i alla nätaffärer. Tack på förhand!
Egen varmkorv – Rädda Djuren-klubben says:
maj 5, 2016
[…] Recept, bild och text: Vardagsmatad […]