Den senaste tidens hamburgarhype har väl inte undgått någon. Varenda kändis skall nu öppna sin egen hamburgerbar och andra bilar genom hela USA för att hitta den perfekta hamburgaren. Tyvärr är ambitionerna när det kommer till vegetariska burgare sällan lika höga.

En bra burgare skall vara saftig men ändå hålla ihop. Problemet är bara att många vegoburgare är den totala motsatsen, nämligen torra och smuliga. Många restauranger nöjer sig dessutom med att lägga en stor svamp mellan bröd och kalla det för hamburgare.

Så vi bestämde oss för att istället skapa vår egna drömburgare. En sådan burgare ska ha ett saftigt och mjukt bröd, en stor saftig burgare med massa sås som kladdar över hela händerna. Men den skall också ha något krispigt i sig som ger lite djup i burgaren. Efter mycket kladd och disk kom vi äntligen i mål.

Vår drömburgare består av potato buns, seitanburgare, krispiga lökringar, sallad och chipotlemajonnäs.

Ingredienser:

4 st Potatisfrallor
2 msk Jordnötssmör
0,5 tsk Lökpulver
1 msk Tomatpuré
1/2 st Tärning grönsaksbuljong
1 tsk Agavesirap eller liknande
1 tsk Mörk sojasås
1,5 dl Glutenmjöl
2 msk Havregryn
1 msk Chipotle på burk
1 dl Majonnäs
Krispiga lökringar

Gör så här:

Börja med att blanda jordnötssmör, buljongtärningen, sirap, tomatpuré, sojasås och lökpulver med 1,5 dl varmt vatten. Låt allting lösa upp sig och rör sedan ned glutenmjöl och havregryn. Knåda någon minut och forma sedan degen till en liten tjock limpa. Låt degen vila i 15 minuter.

Lös upp resten av buljongen i ett glas med varmt vatten. Skär sedan tjocka runda skivor av degen och stek på hög värme i en oljad stekpanna. Stek burgarna några minuter på varje sida så de får färg och ytan blir lite krispig. Slå på tillräckligt med buljong i stekpannan så att burgarna nästan täcks av buljong. Låt sedan buljongen koka bort under lock på medelsvag värme. Vänd burgarna efter halva tiden.

När buljongen har kokat bort slår du på lite olja eller margarin och höjer värmen igen tills burgarna fått den yta du önskar.

Bland ihop majonäs med chipotleröran och servera i potato buns tillsammans med krispiga lökringar, ketchup och sallad. Ät med händerna!

Etiketter:

,