Mac n' Cash

Mac n’ Cash

På trettiotalet lanserade Kraft foods rätten "Macaroni-and-cheese dinner" i USA för att öka försäljningen av inhemska ostar. Sedan dess är det nog att betrakta som en amerikansk klassiker. Vi äter varken ost eller bor i USA men det hindrar oss inte från att älska denna klassiker.
Seitanspjäll med smak av äpple & kanel

Seitanspjäll med smak av äpple & kanel

Revbensspjäll är en klassiker som vi älskar att äta året om. De passar lika bra direkt från sommargrillen som kalla till potatissallad när man är ute på äventyr. Dessutom är det något speciellt med mat man får äta med fingrarna. Denna version utav seitan har vi försökt att piffa till...
Färsk tagliatelle med ädelostsås och kantareller

Färsk tagliatelle med ädelostsås och kantareller

Jag minns en silvrig mojäng som stod högst upp i ett köksskåp under hela min uppväxt. Jag visste aldrig vad det var för något och vi använde den aldrig. Idag står den högst upp i mitt köksskåp men nu vet jag exakt vad det är för något och jag använder...
Aktuellt
Vår drömburgare

Vår drömburgare

Den senaste tidens hamburgarhype har väl inte undgått någon. Varenda kändis skall nu öppna sin egen hamburgerbar och andra bilar genom hela USA för att hitta den perfekta hamburgaren. Tyvärr är ambitionerna när det kommer till vegetariska burgare sällan lika höga. En bra burgare skall vara saftig men ändå hålla ihop. Problemet är bara att många...
Vår egna varmkorv

Vår egna varmkorv

En bra korv skall vara varm och den skall vara vegetarisk. Så länge den är det så är alla olika varianter välkomna hos oss. Vi har länge försökt hitta ett recept på vegetarisk varmkorv som man kan göra hemma och som går att smaksätta och variera efter smak. Många recept på olika seitankorvar som vi...
Potatisfrallor

Potatisfrallor

Som glutenfantaster så älskar vi givetvis också bröd. Nu för tiden finns det ett otroligt utbud av bröd i våra matvarubutiker för oss som gillar segt men saftigt bröd med hög glutenhalt. Men ibland vill man ha de där fluffiga vita och söta frallorna som nästan smälter i munnen på en. Ett sådant måltidsbröd som...
Mac n' Cash

Mac n’ Cash

På trettiotalet lanserade Kraft foods rätten "Macaroni-and-cheese dinner" i USA för att öka försäljningen av inhemska ostar. Sedan dess är det nog att betrakta som en amerikansk klassiker. Vi äter varken ost eller bor i USA men det hindrar oss inte från att älska denna klassiker.
Jack chili

Jack chili

Vi har testat väldigt många sätt att tillaga jackfrukt på utan att vi blivit helt nöjda. Tills vi testade att göra en riktigt het chili på jackfrukt och bönor. Denna lite märkliga frukt hittar man oftast i asiatiska butiker och brukar säljas på burk i socker- eller saltlag. Den förstnämnda används för efterrätter och sallader och...

Seitan-taco vann SM i tacos

Swedish TACO Experiment är en amatörkockstävling där Sveriges bästa, mest passionerade och troligen galnaste hemmakockar tävlar i att göra Sveriges godaste taco. Tävlingen gick av stapeln söndagen 26 maj och vanns i år av Tobias Lund och Benjamin Lara. Men det som gör det hela extra roligt är att Tobias och Benjamin vann tävlingen med en helt...
Seitan på 20 minuter

Seitan på 20 minuter

Att laga seitan inbegriper ibland flera steg och kan vara rätt tidskrävande. Därför har vi arbetat lite med att hitta ett recept som kräver lite färre steg och tar lite mindre tid. Det här receptet bygger främst på att vi steker och kokar vår seitan i samma panna. Dessutom så skär vi upp glutendegen i...
Vår godaste julskinka

Vår godaste julskinka

Skinka kanske inte är det allra godaste vi vet på julbordet. Men julen är ändå inte fulländad utan den. För oss är julen främst matresternas tid. Och få saker är lika magiska som att krypa upp i soffan med julklappsboken och en skiva julvört med en tjock bit julskinka och ett tunt lager söt senap...
Seitanspjäll med smak av äpple & kanel

Seitanspjäll med smak av äpple & kanel

Revbensspjäll är en klassiker som vi älskar att äta året om. De passar lika bra direkt från sommargrillen som kalla till potatissallad när man är ute på äventyr. Dessutom är det något speciellt med mat man får äta med fingrarna. Denna version utav seitan har vi försökt att piffa till för att passa bättre på...
Seitan på fem minuter

Seitan på fem minuter

Alla kanske inte är lika förtjusta i att stå och knåda glutendegar hela kvällarna som vi på Vardagsmatad. Därför tänkte vi dela med oss av detta ”femminutersrecept”. Genom att nypa av små bitar av seitan och låta dessa koka vilt, puffas glutenet upp av luftbubblorna i vattnet och blir klara på bara fem minuter. Dessa...

Tips: Glutenmjöl från tyskland

Att laga seitan, eller gluten, är bland det bästa vi vet. Det är en magisk ingrediens för alla oss som valt att äta mat utifrån vår hänsyn till djur och natur. Men seitanbakning kan bli rätt dyrt. Kilopriset för glutenmjöl i svensk livsmedelshandel ligger ofta någonstans runt 150 kr. Räknat utifrån hur många middagar det...
Panerad havstofu med remouladsås

Panerad havstofu med remouladsås

För oss som är uppväxta i skärgården kommer sommaren alltid att vara förknippat med smak av dill, citron och havet. I boken “Husmanskost” från Allt om mat finns flera recept som vi under sommaren valt att tolka på vårt egna sätt. Just detta recept är baserat på tofu, som med sin milda smak och förmåga att ta upp...