Seitanspjäll med smak av äpple & kanel

Seitanspjäll med smak av äpple & kanel

Revbensspjäll är en klassiker som vi älskar att äta året om. De passar lika bra direkt från sommargrillen som kalla till potatissallad när man är ute på äventyr. Dessutom är det något speciellt med mat man får äta med fingrarna. Denna version utav seitan har vi försökt att piffa till...
Färsk tagliatelle med ädelostsås och kantareller

Färsk tagliatelle med ädelostsås och kantareller

Jag minns en silvrig mojäng som stod högst upp i ett köksskåp under hela min uppväxt. Jag visste aldrig vad det var för något och vi använde den aldrig. Idag står den högst upp i mitt köksskåp men nu vet jag exakt vad det är för något och jag använder...
Aktuellt

Seitan-taco vann SM i tacos

Swedish TACO Experiment är en amatörkockstävling där Sveriges bästa, mest passionerade och troligen galnaste hemmakockar tävlar i att göra Sveriges godaste taco. Tävlingen gick av stapeln söndagen 26 maj och vanns i år av Tobias Lund och Benjamin Lara. Men det som gör det hela extra roligt är att Tobias och Benjamin vann tävlingen med en helt...
Seitan på 20 minuter

Seitan på 20 minuter

Att laga seitan inbegriper ibland flera steg och kan vara rätt tidskrävande. Därför har vi arbetat lite med att hitta ett recept som kräver lite färre steg och tar lite mindre tid. Det här receptet bygger främst på att vi steker och kokar vår seitan i samma panna. Dessutom så skär vi upp glutendegen i...
Vår godaste julskinka

Vår godaste julskinka

Skinka kanske inte är det allra godaste vi vet på julbordet. Men julen är ändå inte fulländad utan den. För oss är julen främst matresternas tid. Och få saker är lika magiska som att krypa upp i soffan med julklappsboken och en skiva julvört med en tjock bit julskinka och ett tunt lager söt senap...
Seitan på fem minuter

Seitan på fem minuter

Alla kanske inte är lika förtjusta i att stå och knåda glutendegar hela kvällarna som vi på Vardagsmatad. Därför tänkte vi dela med oss av detta ”femminutersrecept”. Genom att nypa av små bitar av seitan och låta dessa koka vilt, puffas glutenet upp av luftbubblorna i vattnet och blir klara på bara fem minuter. Dessa...

Tips: Glutenmjöl från tyskland

Att laga seitan, eller gluten, är bland det bästa vi vet. Det är en magisk ingrediens för alla oss som valt att äta mat utifrån vår hänsyn till djur och natur. Men seitanbakning kan bli rätt dyrt. Kilopriset för glutenmjöl i svensk livsmedelshandel ligger ofta någonstans runt 150 kr. Räknat utifrån hur många middagar det...
Panerad havstofu med remouladsås

Panerad havstofu med remouladsås

För oss som är uppväxta i skärgården kommer sommaren alltid att vara förknippat med smak av dill, citron och havet. I boken “Husmanskost” från Allt om mat finns flera recept som vi under sommaren valt att tolka på vårt egna sätt. Just detta recept är baserat på tofu, som med sin milda smak och förmåga att ta upp...
Skagenröra på tofu

Skagenröra på tofu

Skagenröra är en blandning av räkor, majonnäs och dill tillsammans med andra ingredienser som varierar efter smak och recept. Själv använder vi tofu, tångrom, dill och vår egna hemmagjorda majonäs. Inom svensk husmanskonst serveras skagenröra oftast som Toast Skagen. Men det funkar lika bra som pålägg eller tillbehör till t.ex. bakad potatis. Ingredienser: 300 gram Fast...

Studiecirkel: Så lagar du seitan

I Sverige stöter vi oftast på seitan i form av Kinafärs, ”mock duck” eller ”mock chicken”. Antingen i asiatiska butiker eller på asiatiska restauranger. Men seitan går att variera på massor av spännande sätt. Seitan är en deg av rent gluten som man traditionellt låter sjuda i en blandning av soja, alger och ingefära. Det...
Majonäs på soja

Majonäs på soja

En god majonäs är en bra grund för en god sås, dressing eller som tillbehör för sommarens alla grillkvällar. Vår majonäs är en emulsion på sojamjölk med högt proteinvärde och rapsolja. Sojamjölk av sämre kvalitet emulgerar (blandar) sig inte med oljan utan skär sig och kommer aldrig bli tjock hur mycket du än vispar. Vi tycker...
Fiskgratäng på tofu

Fiskgratäng på tofu

I vuxen ålder är det inte helt ovanligt att stöta på den ena skräckhistorien efter den andra om skolmaten från sin ungdom. Men vi viftar bort sådana skrönor. Faktum är att vi har tämligen goda minnen av skolmaten. Och godaste minnena har vi från fiskrätterna. Mandeltorsk, fiskgryta med hela tomater och sist men inte minst...
Fläskfilé av seitan

Fläskfilé av seitan

Fläsk är en viktig komponent i traditionell svensk husmanskost. Att ha ett bra vegetariskt alternativ är därför guld värt för oss håller både djur, natur och husmanskost kärt. Detta recept bygger på gluten, så kallat seitan. Seitan har ibland en tendens att bli väldigt gummiaktigt eller svampigt. I detta recept försöker vi motverka detta genom tre...
Kycklingfilé av seitan

Kycklingfilé av seitan

Vegetarisk kyckling är perfekt att ha hemma liggandes i kylen och passar i många recept. Detta recept är också enkelt att fördubbla flera gånger om för den som känner att storkok lockar.