Pudding är knappast något vi äter särskilt ofta. Och kål använder vi främst i wok eller pizzasallad. Men både kål och sojafärs är ingredienser som är både billiga och lätta att få tag på året runt. Så den här rätten passar egentligen rätt bra i vår vardag.

I receptet i Allt om mats Husmanskost används lammfärs. En mager färs som passar utmärkt att byta ut till sojafärs. Vi använder oss av en fryst färs som redan är smått kryddad. Men man kan givetvis använda sig av en torr sojafärs som man först kokar upp i buljong och soja. Istället för ägg använder vi en stanning på kikärtsmjöl och vatten, för att stabilisera puddingen. Och honungen har bytt ut mot en smakrik sirap.

Ingredienser:

1/2 dl grötris
1 1/2 dl sojamjölk
800 g vitkål
3 msk margarin
3 msk sirap
600 g fryst sojafärs
0,75 dl kikärtsmjöl
1 dl vatten
2 msk plockade timjanblad
1 msk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 dl grönsaksbuljong

Rosmarinyoghurt:

3 dl neutral sojayoghurt
1 st vitlöksklyfta
1/2 st citron, rivet skal
1 msk finhackad rosmarin
2 tsk sirap
3/4 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

Gör så här:

Börja med att rosmarinyoghurten och låt den mogna kylen. Blanda sojayoghurt, rosmarin, rivet citronskal, pressad vitlök och sirap. Smaka av med salt och peppar.

Skölj riset och koka upp i sojamjölk till en tjock gröt som du låter svalna under lock. Skär kål och stek i margarin. Rör om då och då så att kålen inte bränns vid. När kålen börjar mjukna och få lite färg ringlar du över sirapen och som du låter puttra in.

Gör färdig stanningen genom att vispa ned kikärtsmjölet i vattnet. Blanda sedan den tinade färsen med riset, stanning, salt peppar och timjan. Sätt ugnen på 150°.

Lägg ett tunt lager kål i botten på en ugnssäker form. Varva sedan färsblandingen med kål och avsluta med ett tunt lager kål på toppen. Slå över grönsaksbujongen över puddingen och ställ sedan in formen mitt i ugnen. Tillaga i 1 timma och 15 minuter.

Etiketter:

, , , ,