Fläsk är en viktig komponent i traditionell svensk husmanskost. Att ha ett bra vegetariskt alternativ är därför guld värt för oss håller både djur, natur och husmanskost kärt. Detta recept bygger på gluten, så kallat seitan. Seitan har ibland en tendens att bli väldigt gummiaktigt eller svampigt. I detta recept försöker vi motverka detta genom tre steg; rismjöl, bankning och sjudning på låg värme.
Ingredienser:
1,5 dl | Glutenmjöl |
2 msk | Rismjöl |
1 msk | Vetemjöl |
0,5 tsk | Vitlökspulver |
1 tärning | Grönsaksbuljong |
0,5 tsk | Vitpeppar |
1 krm | Paprikapulver |
1 msk | Tomatketchup |
1,6 dl | Vatten |
Buljong:
4 dl | Vatten |
1 tärning | Grönsaksbuljong |
1 msk | Vegetarisk worchestersås |
0,5 tsk | vitpeppar |
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Och koka upp hälften av vätskan i en vattenkokare eller i kastrull. Blanda det varma vattnet med buljong och ketchup tills den löst upp sig helt. Blanda sedan ned det kalla vattnet så att vätskan inte längre är varm.
Vänd ned vätskan i de torra ingredienserna med en gaffel. Degen skall inte vara för vattning men heller inte fastna på fingrarna, liknande gummikonsistens. Knåda degen kraftigt i fem minuter så att glutenet får bilda fina långa strängar i degen. Låt den sedan vila i 15 minuter.
Blanda ingredienserna till buljongen och låt den sjuda upp. Skär upp degen i tre lika stora delar. Pudra varje del i lite mjöl och lägg degen i ett dubbelvikt ark gladpack. Banka degbitarna med en kötthammare eller kavel tills de blivit ca 0.5-1 cm tjocka. Och låt dem sedan vila på en tallrik tills buljongen kokat upp.
Låt filéerna sjuda på låg värme i ca. 45 minuter medan du vänder om med jämna mellanrum så att ingen bit fastnar i botten. Buljongen får inte koka men måste sjuda så var noga med att se till kastrullen då och då.
Låt filéerna svalna på en tallrik. De håller i upp till en vecka i kylskåp men är godare ju tidigare du äter dem. Vi brukar panera dem i sojagrädde och panering och sedan steka tills de blir gyllenbruka och krispiga. Men de fungerar lika bra att skära i bitar för användning i grytor eller wok. Smaklig måltid!
9 åsikter
Tomas says:
apr 27, 2011
Bästa seitanreceptet jag har testat hittills. Fin sida iövrigt!
P says:
jan 2, 2012
Vars hittar ni vegetarisk worchestersås? Märke? Mange takk!
jakob says:
sep 9, 2012
Var hittar ni den vegetariska Worchestersåsen?
admin says:
sep 9, 2012
Hej Jakob!
Vi brukar använda Bulldog Fruit Sauce (bild http://cl.ly/image/3c1P3C1e2F42). Den smakar liknande worcestersås. Men vi har annars använt HP-sås med lika bra resultat. Det finns också vegetariska worcestersåser som ibland säljs på specialbutiker som Goodstore och Astrid&aporna.
Tim says:
maj 28, 2013
Tjosan!
Testade nyss detta recept, min filé föll typ sönder i sjudningen, vad kan detta bero på?
admin says:
maj 28, 2013
Oj, det kan bero på flera saker. Hur hårt kokade det? Det skall knappt bubbla för att det inte skall bildas för mycket luftbubblor i själva seitan-bitarna. Om degen känns för porös så kan du prova att knåda lite längre eller ha i lite mer gluten. Lycka till!
Jonas says:
Nov 17, 2014
Hej Jesper!
Är det bättre att ånga dessa också? Vi har tidigare pratat om att det är lättare att få bbra resultat om man ångar istället för skjuder…
Ha det!
Vardagsmatad says:
Nov 21, 2014
Hej, jag tycker det beror lite på hur man ångar och vilka verktyg man har till hjälp. Det blir så blandat resultat så jag tycker att sjudning är lättare att skriva recept för. Men det kan säkert vara så att du får fram ett bättre resultat med en bra ånginsats. Prova gärna!
sandra says:
aug 28, 2015
Fantastiskt recept! Jag har haft i lite rökt paprika och extra mycket vanlig paprikakrydda, för jag gillar paprikakrydda som fan. Sjukt gott! Har även haft i lite rökarom i buljongen, vet inte om det tillför något dock.