Att laga seitan inbegriper ibland flera steg och kan vara rätt tidskrävande. Därför har vi arbetat lite med att hitta ett recept som kräver lite färre steg och tar lite mindre tid.
Det här receptet bygger främst på att vi steker och kokar vår seitan i samma panna. Dessutom så skär vi upp glutendegen i bitar innan vi tillagar den för att det skall gå lite fortare. Seitan innehåller inte så mycket mer fett än det man brukar tillaga det i. I det här receptet har vi i lite jordnötssmör alternativt sådana där praktiska jordnötssås-pellets som man brukar hitta i asiatiska livsmedelsbutiker. Detta går givetvis att hoppa över om man vill eller byta ut mot exempelvis något annat nötfett.
Ingredienser:
2 msk | Jordnötssmör eller jordnötssås |
0,5 tsk | Lökpulver |
0,5 tsk | Vitlökspulver |
1/2 st | Tärning grönsaksbuljong |
1 tsk | Agavesirap eller liknande |
1 tsk | Mörk sojasås |
1,5 dl | Glutenmjöl |
2 msk | Havregryn |
Buljong:
1 st | Tärning grönsaksbuljong |
4-5 dl | Vatten |
Gör så här:
Börja med att blanda jordnötssmör, buljongtärningen, sirap, sojasås, lök- & vitlökspulver med 1,5 dl varmt vatten. Låt allting lösa upp sig och rör sedan ned glutenmjöl och havregryn. Knåda ordentligt i 5 minuter och forma sedan degen till en liten limpa. Låt degen vila i 15 minuter.
Skär ca 1 cm tjocka skivor utav degen. Stek sedan skivorna i olja eller margarin 2-3 minuter på vardera sida eller tills de fått en fin färg och krispig yta. Sänk värmen på spisen och slå på buljongen (precis så mycket att den nästan täcker seitanskivorna). Låt buljongen och seitanskivorna småputtra till all vätska sugits upp eller kokat bort.
När pannan är torr så slå på en masked olja och höj värmen igen. Steck seitanbitarna tills de fått lagom fin färg och de inte känns svampiga. Ät och njut!
28 åsikter
PeA says:
sep 24, 2012
Briljant! Kavlar genast upp ärmarna och sträcker mig efter glutensäcken längst upp i skafferiet!
Jeanette says:
sep 27, 2012
låter gott…hade alla ingredienser hemma oxå…sånt är såååå skönt ..:)
Åke Green says:
okt 29, 2012
20 min, sällan Stellan!
admin says:
okt 29, 2012
🙂
Man lär sig lätt sno ihop hela receptet på en halvtimme om man är händig. Själva tillagningstiden är kanske 20 minuter. Sen får man lägg till 10 minuter som det tar att slänga ihop en deg och låta den vila lite. För en vän till oss tog det 30 minuter att göra degen. Så det varierar ju givetvis beroende på hur snabb man är.
gör egen seitan « vegannasol says:
okt 31, 2012
[…] till lunch gjorde jag äntligen seitan, efter receptet på Vardagsmatad. Seitan är en köttersättning baserad på veteprotein (gluten). Den kommer från kinesiska […]
egen seitan « vegannasol says:
okt 31, 2012
[…] till lunch gjorde jag äntligen seitan, efter receptet på Vardagsmatad. Seitan är en köttersättning baserad på veteprotein (gluten). Den kommer från kinesiska […]
Veckodagbok v45 | Mattlo says:
Nov 11, 2012
[…] Gjort lyckad seitan!!!!! (m detta utmärkta recept) […]
Bibbi says:
jan 18, 2014
Hejsan! Det låter jättegott det här! Ska jag testa o göra idag! Men de som inte tål gluten då?
Sofie says:
mar 26, 2014
Kan man inte ha i krossad vitlök och småtärnad lök istället för pulver? o:
Vardagsmatad says:
mar 27, 2014
Hej Sofie! Det kan du verkligen ha. Ett skäl till att vi ofta har vitlökspulver och lökpulver i våra seitan-recept är för att lök kan ge en lite bitter eftersmak om man kokar den länge. Men i detta recept går det hur bra som helst att byta ut. Det kan bara bli godare.
10 veganska favoritrecept! | Helen Alfvegren says:
apr 6, 2014
[…] Seitan på 20 minuter […]
Ia says:
jun 15, 2014
Hej! Grymt Recept.
Jag undrar dock hur länge håller den sig otillagad respektive lagad?
Vardagsmatad says:
jun 16, 2014
Hej, jag vågar inte sätta något bäst före-datum. Men i vårt kylskåp håller sig en lagad bit seitan i en vecka åt minstone. Men de går också utmärkt att frysa om man låter de tina i rumstemperatur. Degen går så snabbt att röra ihop så den brukar vi inte ha liggandes.
Therese says:
jun 17, 2014
Är det skillnad på vetemjöl och glutenmjöl?
Vardagsmatad says:
jun 18, 2014
Hej Therese! Ja det är stor skillnad. Glutenmjöl består endast av vetegluten och är ett vetemjöl som man tvättat bort all stärkelse ur. Man kan tvätta vetemjöl själv för att göra seitan av. Men det är en helt annan process som lämpar sig bättre för andra recept. Glutenmjöl kan man beställa på en mängd olika webbshop:ar, hitta i välsorterade hälsokostbutiker eller vegetariska matvarubutiker.
Micke says:
aug 4, 2014
Testade en seitanburgare på Urkultfestivalen och som köttätare måste jag säga att det var riktigt gott. Kanske skulle byta ut 50% av allt kött jag frossar mot ett sånt här alternativ.
Vardagsmatad says:
aug 4, 2014
Det var roligt att höra. Hoppas att du får chansen att pröva att göra egna seitanburgare någon gång.
Ulf Gustavsson says:
aug 8, 2014
Kära admin!
Använd inte termen ”glutenmjöl”, särskilt inte om du inte vet vad det är. Det du troligen menar är glutenfritt mjöl där allt eller det mesta gluten har tvättas ur vetemjölet. Vad man har kvar är då i princip ren stärkelse.
Vardagsmatad says:
aug 8, 2014
Kära Ulf!
Vi använder termen ”glutenmjöl” just för att det är precis det vi menar. Nämligen ett mjöl som endast består av glutenproteiner och där all stärkelse tvättats bort. Om du surfar runt en sväng på vår webbsida så märker du nog snabbt att det är just gluten vi använder oss av i våra recept. Tack för visat intresse!
Elin says:
okt 6, 2014
Hej!
Jag har gjort dessa ett par gånger och älskar smaken men jag får dem alltid degiga i mitten samt att de bränner fast i pannan ungefär sekunden jag lägger i dem. Har ni några tips på hur man enkelt minimerar risken för degigheten? 🙂
Vardagsmatad says:
okt 6, 2014
Hej Elin! Det beror nog vilken typ av panna man har om det fungerar att steka gluten i, även med rikligt med olja. Vi använder en panna med keramisk beläggning då vi märkt att seitan fastnar lätt i både både gjutgärn och stål. Om ditt seitan blir degigt är det inte riktigt klart än. Slå på lite mer vätska och låt det skjuda en stund till bara. Lycka till!
Johan says:
mar 1, 2015
Jättebra recept
Johan says:
mar 1, 2015
Jättebra recept
Åsa Järnberg says:
maj 3, 2015
Går det att göra seitan på glutenfritt mjöl då jag är allergisk ?
Vardagsmatad says:
maj 3, 2015
Absolut inte. Seitan görs på rent gluten från vetemjöl. Sorry.
Johan Lindström says:
jun 21, 2015
Bra recept med möjlighet till egna kryddblandningar. TACK!
gustav says:
feb 6, 2016
genialiskt recept!!!
Christer Thorn says:
feb 15, 2016
Helt suveränt!