Den senaste tidens hamburgarhype har väl inte undgått någon. Varenda kändis skall nu öppna sin egen hamburgerbar och andra bilar genom hela USA för att hitta den perfekta hamburgaren. Tyvärr är ambitionerna när det kommer till vegetariska burgare sällan lika höga.
En bra burgare skall vara saftig men ändå hålla ihop. Problemet är bara att många vegoburgare är den totala motsatsen, nämligen torra och smuliga. Många restauranger nöjer sig dessutom med att lägga en stor svamp mellan bröd och kalla det för hamburgare.
Så vi bestämde oss för att istället skapa vår egna drömburgare. En sådan burgare ska ha ett saftigt och mjukt bröd, en stor saftig burgare med massa sås som kladdar över hela händerna. Men den skall också ha något krispigt i sig som ger lite djup i burgaren. Efter mycket kladd och disk kom vi äntligen i mål.
Vår drömburgare består av potato buns, seitanburgare, krispiga lökringar, sallad och chipotlemajonnäs.
Ingredienser:
4 st | Potatisfrallor |
2 msk | Jordnötssmör |
0,5 tsk | Lökpulver |
1 msk | Tomatpuré |
1/2 st | Tärning grönsaksbuljong |
1 tsk | Agavesirap eller liknande |
1 tsk | Mörk sojasås |
1,5 dl | Glutenmjöl |
2 msk | Havregryn |
1 msk | Chipotle på burk |
1 dl | Majonnäs |
Krispiga lökringar |
Gör så här:
Börja med att blanda jordnötssmör, buljongtärningen, sirap, tomatpuré, sojasås och lökpulver med 1,5 dl varmt vatten. Låt allting lösa upp sig och rör sedan ned glutenmjöl och havregryn. Knåda någon minut och forma sedan degen till en liten tjock limpa. Låt degen vila i 15 minuter.
Lös upp resten av buljongen i ett glas med varmt vatten. Skär sedan tjocka runda skivor av degen och stek på hög värme i en oljad stekpanna. Stek burgarna några minuter på varje sida så de får färg och ytan blir lite krispig. Slå på tillräckligt med buljong i stekpannan så att burgarna nästan täcks av buljong. Låt sedan buljongen koka bort under lock på medelsvag värme. Vänd burgarna efter halva tiden.
När buljongen har kokat bort slår du på lite olja eller margarin och höjer värmen igen tills burgarna fått den yta du önskar.
Bland ihop majonäs med chipotleröran och servera i potato buns tillsammans med krispiga lökringar, ketchup och sallad. Ät med händerna!
6 åsikter
Risto says:
maj 27, 2014
vad är det för bbq-krydda ni pratar om i andra stycket, som man ska blanda med buljongen? ser ingen i ingredienslistan. låter förbannat smarrigt i övrigt!
Vardagsmatad says:
maj 28, 2014
Hej, det är vanliga bbq-kryddor. De kan man lika gärna krydda burgaren med när den grillas, eller pensla den med grillolja. Vi använder en ekologisk bbq-blandning som vi hittade hos vår lokala mathandlare.
Seitanburgare med pommes & chipotlemajonäs | vegomia says:
jun 21, 2014
[…] på burgaren kommer från Vardagsmatad.se. Jag ersatte sojasåsen med salt (p.g.a. att min man är känslig mot soja) och la till […]
Vardagsmatad: Drömburgaren : Rädda Djuren says:
aug 7, 2015
[…] Recept, bild och text: Vardagsmatad […]
Ulrika says:
Nov 29, 2015
Supergod burgare, ska bjuda alla vänner på!
Bytte tomatpure mot ketchup eftersom det var det enda som fanns hemma och lökpulver fanns inte heller.
Pia says:
mar 28, 2016
Hur goda som helst och smart metod!